Linkuri accesibilitate

Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței au semnat o foaie de parcurs pentru un acord de pace în Ucraina...


Președintele Ucrainei vorbind presei după summitul de la Minsk, 12 februarie 2015.

...după convorbiri care au durat 16 ore, noaptea trecută, la Minsk

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și cel rus Vladimir Putin au spus că înțelegerea se pronunță în favoarea încetării focului care să înceapă la 15 februarie, pentru retragerea armamentului greu de la linia de contact a părților beligerante și pentru stabilirea unei zone de securitate.

Se relatează că înțelegerea ar mai fi fost semnată de liderii separatiștilor pro-ruși din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk.

Poroșenko a spus că foaia de parcurs nu oferă vreun fel de autonomie regiunile controlate de separatiști, prevede că Ucraina își va restabili controlul asupra întregii granițe cu Rusia până la sfârșitul lui 2015, face apel la retragerea tuturor trupelor străine de pe teritoriul ucrainean, la eliberarea tuturor prizonierilor în decurs de trei săptămâni, inclusiv a pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko aflată în detenție la Moscova.

Președintele francez François Hollande i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru „presiunile” făcute asupra liderilor rebeli spre sfârșitul convorbirilor.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că Petro Poroșenko „a făcut totul pentru a obține posibilitatea unei încetări a vărsărilor de sânge” și că înțelegerile de la Minsk oferă „o rază de speranță”, deși rămân multe obstacole în cale păcii.

XS
SM
MD
LG