Linkuri accesibilitate

Nicolae Bulat: „e clar că trebuie terminat odată și odată cu corupția, cu mita, cu contabilitățile negre”


Interviu cu directorul Muzeului de la Soroca.

Implicarea cetatenilor in deciziile politice care le influenteaza viata nu ar trebui sa se limiteze la votul pe care il dau din patru in patru ani la alegerile locale si parlamentare. Acest fapt apare inca si mai clar atunci cand partidele si politicienii dezamagesc alegatorii. Iata cateva sugestii pe care le face pentru clasa politica, Nicolae Bulat, directorul Muzeului de la Soroca.

Nicolae Bulat: „Eu mă uit la toată chestiunea ca la un joc de șah. Noi, din provincie, le spunem: mutați, măi, cu calul, măi. Mutați cu calul, dar ei, de la Chișinău, știu mai bine, ei mută cu nebunul... Este nevoie să se dea oleacă și înapoi. Și sper că vor câștiga.”

Europa Liberă: De la alegoric să revenim la realitate.

Nicolae Bulat: „Și eu sunt alegător, ca toți ceilalți. Și eu văd numai direcția pro-Europa. Și în caz că se va ajunge că se va destrăma ce s-a zidit în două luni de alegeri, liderii noștri de la Chișinău, anume aceste trei forțe pro-Europa nu au de pierdut. Noi pierdem aici, în provincie. Aici va merge încă o mare luptă, la alegerile locale. La alegerile locale nu va trebui să spunem ce avem de gând de fapt să facem pentru satele noastre, noi va trebui să spunem de ce așa s-a întâmplat. Eu cred că acolo va trebui să fie și o minte lucidă, să fie și o alianță, cineva trebuie să se dea înapoi, cineva trebuie să refuze, cineva trebuie să promită și să îndeplinească.”

Europa Liberă: Dar cine e cineva? Spuneți-ne concret.

Nicolae Bulat: „Toate trei partide, PLDM, PD și PL, să aranjeze guvernarea. Fiindcă Partidul Comuniștilor a pierdut foarte mulți alegători. El are nevoie să fie la guvernare, el dorește, pentru a-și lua revanșa. Și eu cred că nu numaidecât fiecare vot sau proiect va fi târguit acolo pentru a fi votat. Dar la un moment, când vor socoti ei, aceștia din opoziție, pot să arunce guvernarea europeană, pro-democratică, la lada cu gunoi, moțiune pentru guvern. Și gata. Să vină Partidul Socialist, nu știu de unde a mai apărut și acesta, vin comuniștii, se mai găsesc vreo doi-trei trădători, că la noi, neamul nostru cam tot timpul a avut din aceștia. Și aceasta e dovedit deja și în fostul Parlament. Și atunci ne pomenim că ne întoarcem înapoi, iar pentru noi aceasta e o tragedie.”

Europa Liberă: Nevoia de a parcurge acest drum european trebuie să se soldeze cu reforme de succes, cu rezultate în combaterea corupției, în eradicarea sărăciei…

Nicolae Bulat: „Desigur. Sunt atâtea lucruri de făcut. Este Acordul de Asociere și acolo deja toate sunt puse pe policioară. Nu trebuie să întinzi râzâna fiindcă ea se rupe odată. Trebuie început procesul de reforme.”

Europa Liberă: Dar firul ierbii e gata să sacrifice ceva, întru binele reformei?

Nicolae Bulat: „Eu, după cum văd, firul ierbii poate să se și îngălbenească, să se sufoce de căldură mare, de temperatura care domină acolo. Vreau să spun cum văd eu lucrurile de aici, de la Soroca, eu să fiu la guvernare, aș avea un interes: în spate e țara mea, apoi interesul meu personal. Acesta trebuie să domine.”

Europa Liberă: Dar politicienii gândesc ca Nicolae Bulat?

Nicolae Bulat: „Ei trebuie să gândească așa.”

Europa Liberă: Cum îi constrângeți să o facă dumneavoastră, cei care le-ați dat votul?

Nicolae Bulat: „Noi am spus lucrurile acestea. Noi am mers în alegeri și am chemat oamenii să voteze partidele democratice anume pentru faptul că noi suntem și împotriva comunismului, și împotriva coloanei acestea a cincea, socialiste, care a venit, și împotriva cuibului acesta de băieței toți frumoși.. Că îmi spunea o doamnă: „Mă tem să trăiesc acolo, că jos e staff-ul la un partid care are niște băieți de care am frică”. Ei trebuie să vină să conducă țara? Sau acei care au nimerit în Comisia cultură? Mă scuzați, vă rog, e bătaie de joc față de intelectualitate, de oamenii de știință…”

Europa Liberă: Domnule Bulat, ce probleme trebuie să rezolve clasa politică, astfel încât să se recâștige încetul cu încetul încrederea și în instituțiile statului? Pentru că s-a cam năruit această încredere.

Nicolae Bulat: „În primul rând trebuie să le dea oamenilor încrederea că dacă se apucă de un business, vor fi protejați. Fiindcă businessul mic va aduce banul, va aduce salarii și pensii, și pensiile mult așteptate ale celor 600-700 de mii de pensionari. Și, în afară de aceasta, ca să ai un business asigurat, e clar că trebuie de terminat odată și odată cu corupția, cu mita, cu contabilitățile negre. Se discută: „Eu am lucrat, dar am o pensie mică”. – „Dar ai primit bani și la plic?” – „Da, jumătate așa și jumătate așa”. Aceasta și este, corupția mănâncă totul”.

Europa Liberă: Dar când veți fi siguri că se duce o luptă înverșunată împotriva acestui flagel?

Nicolae Bulat: „Nu când se vor începe arestările. Da, poftim, l-ați găsit vinovat, nu trebuie să-l băgați la dubală, ca el să stea acolo să se uite la televizor, dar să întoarcă banii. Iată, de aici s-ar începe, când vom vedea că vin banii înapoi și cei vinovați vor fi puși să întoarcă banii înapoi.”

Europa Liberă: Și chiar credeți că veți apuca asemenea zile?

Nicolae Bulat: „Cum nu? Eu sunt istoric și în istorie exemple din acestea sunt. Totul se mișcă înainte, încetișor, pe spirală, pe spirală. Așa că aceasta va fi numaidecât. Va fi. Avem exemple, în Europa, alături. Avem România alături. Bulgaria deja se luptă cu corupția. Avem Țările Baltice care au fost și ele sovietice cândva. Înseamnă că se poate. Noi avem un popor care crede în Dumnezeu. Crezând în Dumnezeu, ai frică. Ai frică de Dumnezeu și aceasta nu-ți permite să tâlhărești, să preacurvești, să distrugi moralitatea ta. Poporul nostru e ascultător, trebuie numai ordine, disciplină. La noi se crede că dacă e democrație, faci ce vrei. Nu, democrația este în primul rând respectarea legii.”

Europa Liberă: Lupta aceasta: încotro Moldova, cu Estul, cu Vestul zdruncină cumva din temeinicia statului?

Nicolae Bulat: „Nu cred eu că zdruncină, fiindcă avem și un nivel de lideri, avem și o societate de mijloc care este coloana vertebrală a societății. Și dacă luăm Soroca mea, majoritatea intelectualilor doresc să se integreze în Europa.”

Europa Liberă: Dar nici nu-l puteți învinui pe acel care vrea ca Moldova să fie mai aproape de Rusia.

Nicolae Bulat: „El nu are de ce să fie învinuit fiindcă s-a născut în 1933, în 1940, în 1945. Viața lui a trecut prin război-foamete-deportare... Ce studii a făcut? Pe urmă a ajuns rob la colhoz. Aceștia sunt astăzi.”

Europa Liberă: Dar sunt și tineri.

Nicolae Bulat: „Sunt copiii celor care au trecut prin toate acestea. Și este și sindromul Stockholm, că a fost mai bine atunci. Dacă le vorbești: „Dar stați, băi, că s-au mâncat pe timpul foametei oameni”. – „Ei, nu la noi”… Avem o societate polarizată. Dar vreau să spun că avem atâta tineret deștept. La noi apare deja o generație care vede lucrurile cu totul altfel.”

Europa Liberă: În ce măsură ceea ce se întâmplă în regiune, mai cu seamă, ceea ce se întâmplă la hotarul de est al Republicii Moldova responsabilizează clasa politică de la Chișinău?

Nicolae Bulat: „Aceasta e o problemă. Propaganda rusească e foarte iute. Noi în colectiv tot timpul discutăm chestiunile acestea. Populația, oamenii simpli, dacă urmăresc numai televiziunea rusească, văd războiul în Ucraina ca și cum mai-mai Rusia are dreptate.”

Europa Liberă: Cum îi responsabilizează clasa politică?

Nicolae Bulat: „Nu văd să fie responsabilă tare aceasta. Fiindcă când se vorbește că trebuie să avem pe cineva mai puternic în spate, cum este NATO, dar aceasta nu e o organizație militară deja, se transformă în alte lucruri, de a susține pacea, de a promova pacea, ai noștri – unul vrea, altul nu vrea. Partidul Democrat spune: „Niciun fel de NATO” în acordul Alianței. Partidul Liberal spune: „Dar noi vrem NATO”. Băi, împăcați-vă cumva acolo!”

Europa Liberă: Și cine asigură securitatea Moldovei? Sub care umbrelă?

Nicolae Bulat: „Eu văd numai umbrela României și a NATO. Uitați-vă că se fac manevre militare în Transnistria, ucrainenii aduc batalioane care au trecut prin război deja, le aduc la frontieră, și nu unu, nu două batalioane. Atacul linia Mariupol e spre noi, la Dunăre să iasă, aici, la Transnistria, uitați-vă, și aceasta e realitate deja. Tratativele nu se încheie cu niciun rezultat cu rușii. Tratativele care au loc între ucraineni și ruși sunt un fiasco. Problema e foarte dură. Atâta armament este care așteaptă numai să explodeze. ”

Europa Liberă: Și autoritățile Republicii Moldova ce ar trebui să întreprindă?

Nicolae Bulat: „ În primul rând trebuie strânse legăturile cu NATO. A intra acum în NATO poate și e o problemă, având atâtea partide, la noi e balanța 50 la 50, asta e clar, dar să fim siguri că NATO este lângă noi, să fim siguri că guvernanții noștri nu vor duce secretele de stat la Moscova. Ce trebuie să facă demnitarii noștri la Chișinău? Cu ce ocazie separatiștii prin VIP salon la Aeroportul din Chișinău? VIP salon trebuie să fie la dânșii, acolo, la închisoare, sunt separatiști. Al meu interes e liniștea în țară. Să fie liniște, ca turiștii să vină la cetate. Și eu să le pot spune povești frumoase, nu de adormit neveste, dar frumoase povești istorice despre un neam care a stat la porțile Europei.”

XS
SM
MD
LG