Linkuri accesibilitate

Negocieri maraton la Minsk pentru încetarea luptelor în Ucraina


La Minsk continuă de peste 12 ore summitul cvadripartit privind estul Ucrainei, la care participă preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelara Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, François Hollande. Au fost mai multe runde de discuţii numai între cei patru lideri, între fiecare dintre ei şi miniştrii respectivi de externe şi, desigur, în plen, dar toate în spatele uşilor închise.

La un moment dat, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că negocieriler merg „mai bine decit super”. Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeir declara mai tîrziu că negocierile „nu sunt simple”.

Cum era de aşteptat, negocierile se concentrează pe stabilirea liniei de demarcaţiei şi pe gradul de autonomie de care urmează să se bucure regiunile din estul Ucrainei, controlate acum de separatiştii pro-ruşi,

De la acordul de încetare a focului, semnat în septembrie anul trecut la Minsk, separatişii au înaintat mult în interiorul teritoriului care la acea vreme era controla de armata ucrainean[, câştiguri la care acum nu vor să renunţe.

Este o condiţie inacceptabilă pentru Ucraina în acest moment, relatează BBC. Controlul graniţei cu Rusia pare să fie, de asemenea, una din problemele greu de rezolvat, deoarece separatişii cer ei acest drept.

La Minsk au sosit şi doi din liderii separatiştilor, Alexander Zahracenko şi Igor Plotniţki, care, potrivit unui reprezentant al administraţiei pro-ruse de la Doneţk, sunt acolo să semneze un eventual acord de pace.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG