Linkuri accesibilitate

„Nu mai cred în spusele nici unui politician. La noi, politicienii nu s-au deprins să muncească spre binele poporului”


Un reportaj electoral în Autonomia Găgăuză semnat de Tamara Grejdeanu

În 22 martie, cetăţenii din Autonomia Găgăuză îşi vor alege başcanul. Pentru funcţia de guvernator al regiunii s-au înscris până acum nouă candidaţi, dar înregistrarea durează până în 22 februarie. În Autonomie au apărut primele afişele electorale, politicienii au început să bată pe la porţile oamenilor, aşa cum veţi auzi şi din relatarea Tamarei Grejdeanu, care a vizitat două localităţi din Autonomie.

Primul popas l-am făcut în satul Dezghingea, o localitate la graniţa autonomiei, în care majoritatea locuitorilor, din cei peste 5 mii, se identifică drept etnici găgăuzi. Semn că se apropie alegerile, pe fiecare stâlp şi panou informativ au apărut afişe – invitaţii la întruniri cu cei înscrişi în cursa electorală. Câţiva săteni, pe care i-am întâlnit în centrul satului spun însă că pun la îndoială promisiunile candidaţilor. Oamenii îşi amintesc că despre unele făgăduieli au auzit şi acum patru ani, dar între timp nu s-a schimbat mare lucru, după cum observă ei:

„Nu mai cred în spusele nici unui politician. La noi, politicienii nu s-au deprins să muncească spre binele poporului. Uitaţi-vă la preţuri, ele tot cresc şi cresc, şi nu mai scad niciodată. Probabil, de votat trebuie. Dar atât timp cât puterea nu se va uita spre popor, până atunci nimic nu se va schimba.”

„Politicienii ar trebui să se arate prin fapte, dar nu să meargă să facă agitaţie, dacă oamenii ar avea încredere, ar fi mai fermi în alegerea lor. Au început de acum să umble pe la casele oamenilor, să facă diferite adunări , toţi se laudă pe ei şi îi critică pe ceilalţi candidaţi.”​

Îi întreb pe cât de hotărâţi sunt să participe la alegeri? Sătenii spun că şi de acest lucru se îngrijesc concurenţii, ei recurg la diverse metode de motivare, nu tocmai ortodoxe:

„Vor să cumpere cu bani voturile alegătorilor. Se vorbea despre unei măriri de pensii şi compensaţii. Se întâmplă să fii ameninţat că poţi pierde locul de muncă dacă nu votezi cu cine vrea directorul. Desigur că lumea va merge la vot.”

Până acum, în cursa pentru fotoliul başcanului s-au înscris nouă candidaţi iar oamenii recunosc că nu-i prea ştiu pe cei care vin să le cerşească voturile. Ceea ce ştiu cu siguranţă este că autonomia are nevoie de un conducător imun la corupţie şi care să aplece urechea al nevoile oamenilor, spun ei:

„Oamenii aşteaptă schimbări în bine, să fie mai ieftin gazul, să plătim mai puţin pentru curentul electric. Poate că şi sat ar trebui să apar îmbunătăţiri. Să putem lucra aici şi să avem în localitate servicii medicale de calitate, să ne tratăm aici, să nu mai umblăm prin spitalele raionale.”

„Oamenii vor să trăiască în bunăstare, să fie ordine în Găgăuzia. Nu-i prea cunosc pe cei care candidează, o ştiu pe Vlah, Dudoglo se pare că mai este.”

Încerc să aflu de unde se informează şi cum îşi formează opţiunea pentru scrutinul din 22 martie:

„Mă uit la Primul Canal, şi vreau să fim cu Rusia. Poate aşa oamenii vor avea unde munci şi nu vor fi nevoiţi să lase copii în grija bunicilor şi să plece. Dacă oamenii vor face o alegere corectă, atunci vor fi schimbări.”

Din Dezghingea am ajuns în Comrat- capitala autonomiei. Aici mesajele electorale sunt mai numeroase, concurenţii electoral afişând în prim plan şi vectorul geopolitic al regiunii, în opinia lor. Unii alegătorii sprijină vectorul răsăritean. Am auzit însă voci care pun la îndoială tot ce spun politicienii:

„Dacă deputaţii noştri se vor strădui, atunci ar putea să ajungă la o înţelegere cu ruşii, ca să putem duce producţia agricolă încolo, aşa oamenii vor avea un loc de muncă. Nu cred că putem concura cu Europa, maxim 10 procente dacă vom putea exporta încolo.”

„Promit, ajung în fotoliul dorit şi aici se termină totul, până la următoarele alegeri. Oamenii simpli au nevoie de un loc de muncă garantat, tinerii să nu mai fugă din ţară, iar pensionarii de o pensie decentă, acestea sunt cele mai importante lucruri.”

În acest an, cetăţenii din Autonomia găgăuză vor alege pentru a şasea oară un başcan al regiunii. La precedentele alegeri din 2010, nici unul din cei trei candidaţi nu a acumulat din primul tur voturile necesare pentru victoria în alegeri. Atunci au concurat Irina Vlah, din partea Partidului Comuniştilor şi doi candidaţi independenţi: Nicolai Dudoglo şi Mihai Formuzal, cel care a şi câştigat alegerile după al doilea tur de scrutin.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG