Linkuri accesibilitate

Grexit sau nu? Grecia în Bruxelles la ora adevărului


Un manechin cu o mască Guy Fawkes în fața unei prăvălii din Atena unde fiecare produs vândut costă un euro, 11 februarie 2015.
Un manechin cu o mască Guy Fawkes în fața unei prăvălii din Atena unde fiecare produs vândut costă un euro, 11 februarie 2015.

Miniștrii de finanțe ai din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta datoria Greciei.

Șeful zonei euro, ministrul olandez de finanțe Jeroen Dijsselbloem, a declarat de îndată ce a sosit la întâlnire că un acord nu pare posibil în seara de miercuri.

In cazul în care miniștrii de finanțe nu vor ajunge la un început de acord, ceea ce este cel mai probabil, problema datoriei Greciei nu va fi lăsată în sarcina șefilor de stat și de guvern, care se vor reuni joi, în cadrul summitului UE de iarnă, tot la Bruxelles, ci va fi reluată luni 16 februarie, la o nouă reuniune a miniștrilor de finanțe.

Turneul european de săptămâna trecută al premierului grec Alexis Tsipras și al ministrului de finanțe Yanis Varoufakis a fost un fiasco. Cei doi nu au obținut sprijinul sperat din partea marilor capitale pentru a renegocia datoria țării.

Datoria este într-adevăr uriașă: ridicându-se la 320 de miliarde de euro, asta echivalează cu 177% din Produsul Intern Brut (PIB)… altfel zis, o datorie de neplătit.

Mai mult, cei doi emisari care au în mână destinul țării, Tsipras și Varoufakis, au reușit chiar să strice unele relații. Astfel, după ce ministrul de finanțe Varoufakis a afirmat ieri că și Italia riscă falimentul, asta a atras o reacție de nemulțumire din partea Romei.

Guvernul lui Tsipras are apoi împotriva lui Germania și țările nordice, care refuză orice compromis, după cum e privit cu ostilitate și de principala formațiune politică din Parlamentul UE, Partidul Popular European (PPE), care insistă ca Tsipras și partidul său Syriza să nu beneficieze de facilități mai mari decât cele de care ar fi beneficiat predecesorul său conservator Antonis Samaras.

Pe de altă parte, Tsipras însuși nu poate, constrâns cum este politic acasă, să accepte să facă concesii prea mari.

E limpede că ambele părți ar trebui să facă un gest de compromis. Angela Merkel a dat deja un semn în acest sens, realizând faptul că gravitatea crizei ucrainene, în marginea Europei, nu permite izbucnirea unui focar de instabilitate în interiorul Uniunii Europene, lucru care s-ar întâmpla dacă Grecia ar fi forțată să abandoneze moneda comună, euro, ca să nu mai vorbim de o posibilă intenție de a ieși din Uniunea Europeană, mult temutul Grexit, care ar crea un precedent extrem de primejdios în întreaga Uniune Europeană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG