Linkuri accesibilitate

India și noul partid „Omul obișnuit”


Președintele Barack Obama cu priemierul Narendra Modi la New Delhi la 25 ianuarie 2015.

Indienii au sancționat ceea ce percep a fi ineficiența celor doua mari partide.

O noua formula de revolta electorala este consemnata in aceste zile in India. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In urma cu aproape un an, in India, Narendra Modi si partidul sau conservator BJP cistigau detasat alegerile si formau, pentru prima data dupa multi ani, un guvern propriu, fara sa aiba nevoie de parteneri de coalitie. Asta dupa ce politica fusese dominata de Partidul Congresului, cel care a pus bazele Indiei moderne.

Modi este considerat un geniu politic, un maestru al marketingului de campanie, un lider dinamic si eficace. De cind a cistigat scrutinul national, el nu a pierdut alegeri in vreun stat, asta pina acum.

In alegerile de la sfirsitul saptaminii din capitala New Delhi, partidul lui Modi a suferit o infringere usturatoare in fata lui Arvind Kejriwal si gruparii sale Aam Aadmi, sau „Omul obisnuit”, care are la origine o campanie impotriva coruptiei, care erodeaza cresterea economica si submineaza fibra morala a Indiei. Aam Aadmi a cistigat 67 din cele 70 de locuri in adunarea legislativa din New Delhi. Platforma sa tine cont de nevoi locale: apa potabila curata, alimentare cu energie electrica, siguranta pentru femei si o administratie transparenta si cinstita.

Este neclar ce inseamna aceasta victorie pentru premierul Modi, asta pentru ca Aam Aadmi nu are organizatie la nivel national, pentru a influenta marea politica. Partidul Congresului, marele rival al BJP, nu a cistigat nici un loc la Delhi, un oras pe care l-a condus ani de zile. Invincibilitatea lui Nerendra Modi este acum o iluzie spulberata.

Este inca un exemplu al faptului ca, in perioada post Primavara araba, oameni de pe tot cuprinsul lumii au in mai mare masura constiinta fortei lor de a schimba guverne, la urne. In cazul Delhi, oamenii au sanctionat ceea ce percep a fi ineficienta celor doua mari partide, in chestiuni care privesc populatia, la nivel local. Nirendra Modi mai are inca peste patru ani pentru a-si pune in aplicare mandatul national, unul conservator si favorizind economia de piata.

Dar chiar si pentru un politician cu succesul lui Modi, infringerea din capitala este un semnal foarte puternic ca alegatorii nu mai tolereaza proasta guvernare si coruptie, precum si un sistem politic rigid, in care castele inca conteaza, politicieni se imbogatesc ilicit si functionari publici cred ca mita este un drept al lor. Omul obisnuit a trimis un semnal guvernantilor ca ceva in politica trebuie sa se schimbe.

XS
SM
MD
LG