Linkuri accesibilitate

Ministerul Educaţiei de la Chișinău dă asigurări că în 2015 şcolile vor primi mai mulţi bani de la stat


Majorarea alocaţiilor la bugetele şcolilor nu sînt însă un motiv de bucurie pentru directorii instituţiilor care se confruntă cu un deficit de elevi.

Deşi bugetul pentru 2015 încă nu a fost adoptat, Ministerul Educaţiei de la Chișinău dă asigurări că în anul curent şcolile vor primi mai mulţi bani de la stat. Asta pentru că au fost majorate alocaţia pentru un elev şi cea pentru o şcoală, transferuri care deja al treilea an la rând formează bugetele instituţiilor de învăţământ. Relatează Alla Ceapai.

Potrivit Ministerului Educaţiei în acest an instituţiile de învăţământ vor primi aproape 9.000 de lei per elev, cu aproape 2.000 de lei mai mult faţă de anul trecut. Totodată, va fi majorată cu 30.000 nde lei alocaţia pentru fiecare instituţie de învăţământ, care va constitui aproape 430.000 de lei. Aceste majorări au fost negociate cu Ministerul Finanţelor până la alegerile parlamentare din toamnă spune viceministrul educaţiei Igor Grosu, care se arată convins că înţelegerile dintre cele două instituţii se vor regăsi în viitorul buget:

„Sunt înţelegeri şi rezultatul negocierilor noastre cu Ministerul Finanţelor până la exerciţiul electoral care a rezultat în situaţia pe care o avem la moment. noi nu legăm aceste două procese. Sunt procese politice, dar sunt şi procese de politici publice care nu trebuie să fie perturbate de situaţia politică din ţară.”

Europa Liberă: Dar sunteţi sigur că aceste majorări negociate se vor regăsi şi în buget?

„Nu avem motive de tristeţe şi de îngrijorare că asemenea modificări nu vor fi operate. Nu este doar o iniţiativă a ministerul educaţiei, sunt lucruri pe care le-am negociat cu Ministerul Finanţelor.”

Viceministrul Grosu spune că miza majorării alocaţiilor per elev şi per şcoală este de a face cât mai atractivă reforma care încurajează concentrarea elevilor în şcoli mai mari prin optimizarea rețelei şcolare. Reforma desfăşurată de Minister de câţiva ani trenează în unele raioane, decizia de închidere a unor instituţii şi extindere a altora fiind în competenţa administraţiilor locale. Igor Grosu:

„Astfel vom încuraja ca autorităţile publice locale de nivelul doi să întreprindă toate acţiunile pentru a avea şcoli cu un număr mai mare de elevi versus situaţia în care autorităţile publice locale încearcă să mențină o reţea de şcoli prea numeroasă cu mare deficit de buget. Dacă o să dăm mai mulţi bani per elev vom încuraja migrarea spre instituţiile cu un număr mai mare de copii.”

Anunţul Ministerului Educaţiei, în care majorarea alocaţiilor la bugetul şcolilor e prezentată ca fiind deja bătută în cuie, a bucurat, fireşte, managerii instituţiilor de învăţământ unde studiază un număr mare de elevi, majoritatea din aceste şcoli gestionându-și bugetele după propriile rigori. Însă pe fundalul devalorizării leului şi creşterii preţurilor aceste majorări nu se vor face simţite spune directorul liceului teoretic Bieşti din Orhei, Vladimir Vlas:

„Problemele financiare din Moldova. mărirea costului, a valutei străine, a preţurilor face ca şi cu aceste majorări să fie insuficient ca o şcoală să existe, să investească în materiale pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului. Nu ştiu dacă vom putea prea multe procura în acest an, preţurile sunt foarte mari. Dar inclusiv din stocul rămas de anul trecut avem planificată repararea faţadei clădirii blocului principal cu tot cu termoizolarea clădirii.”

Majorarea alocaţiilor la bugetele şcolilor nu sunt un motiv de bucurie însă pentru directorii instituţiilor care se confruntă cu un deficit de elevi şi care în mare parte au refuzat să treacă la autogestiune, fiind finanţate în continuare prin intermediul direcţiilor raionale de învăţământ. Asta am aflat de la Rodica Cojocaru, şefa adjunctă a direcţiei de învățământ din Briceni, raion în care nici o instituţie nu a preferat să treacă la autonomie financiară, iar autorităţile locale opun rezistenţă optimizării celor şase şcoli din raion cu un număr insuficient de elevi. Rodica Cojocaru:

„Pentru şcolile mari sigur că este un avantaj. Ele vor avea bugete destul de bune. Ceea ce nu putem spune despre școlile mici. Având puţini elevi bugetele acestor instituţii sunt insuficiente pentru întreţinerea acestora, capacitatea clădirilor este foarte mare, iar numărul de elevi - în scădere.”

Tot din acest an, Ministerul Educaţiei spune că autorităţile publice locale vor putea primi din bugetele şcolilor doar 3 la sută - şi nu 5 ca în trecut - pentru un fond raional unic destinat unor proiecte mai costisitoare pe care şcolile nu şi le pot permite. Viceministrul Igor Grosu spune că Ministerul a decis să lase mai mulţi bani la dispoziţia instituțiilor pentru că resursele financiare din fondul unic erau adeseori distribuite neonest.

Previous Next

XS
SM
MD
LG