Linkuri accesibilitate

Veşti proaste de sus pînă jos


Pe stadionul de la Cairo la 9 februarie 2015...
Pe stadionul de la Cairo la 9 februarie 2015...

Cu cît se apropie alegerile pentru preşedinţia FIFA, cu atît se ramifică scandalul din jurul lui Blatter.

Partea mizeră a fotbalului se ţine bine, din ştiri venite de jos şi în sus şi de sus în jos. La vîrf, sursa principală rămîne FIFA, sub conducerea lui Sepp Blatter. Cu cît se apropie alegerile pentru preşedinţia FIFA, cu atît se ramifică scandalul din jurul lui Blatter. Ultima ispravă a fost dezvăluită de revista germană Der Spiegel.

Astfel, pentru cine îşi mai aduce aminte, totul a pornit de la atribuirea cu cîntec a Mondialelor din 2018 şi 2022. Fericiţii posesori ai dreptului de organizare sînt Rusia şi Qatar. În ambele cazuri, deciziile au un iz sau, după alţii, duhnesc a corupţie. Rusia lui Vladimir Putin a fost premiată cu dreptul de a organiza Mondialele în 2010, pe vremea cînd totul era roz în relaţia Rusia-Occident. Nimeni nu şi-a făcut vreodată iluzii despre stilul de negociere şi argumentele suplimentare ale Rusiei. Olimpiada de iarnă de la Soci a fost un exemplu grăitor. Însă scandalul n-a mai putut fi oprit cînd FIFA a trecut peste ultima urmă de bun simţ şi a plasat Mondialele din 2018 în Qatar, adică într-un cuptor gazonat şi înconjurat de tribune.

Dezvăluirile au început să îşi facă loc, explicaţiile oficiale n-au mai fost de ajuns şi Blatter a fost nevoit să ia măsuri. Prşedintele FIFA a cerut o anchetă independentă. A fost angajat un procuror american care s-a pus pe cercetat şi a scris un Raport. Cînd Raportul a fost gata, lumea a crezut că va avea parte de tot ce scrie acolo. Însă FIFA a refuzat să prezinte Raportul şi a oferit opiniei publice un rezumat despre care a spus că reţine esenţialul.

Ziarişti germani au descoperit, însă, că pînă şi rezumatul pe care FIFA s-a îndurat să îl selecteze din Raportul pe care tot ea îl ceruse a fost la rîndul lui rezumat. Mai precis, din rezumat au fost scoase referirile la rolul jucat de Sepp Blatter. Pare destul de clar acum că Blatter a condus, din 2010 încoace, o operaţiune de albire a propriului nume.

Deocamdată, Blatter rămîne favorit în alegeri, pentru că are în buzunar votul a numeroase Federaţii naţionale din America de Sud, Africa, Asia şi Europa de Est pe care le-a cultivat şi finanţat cu atenţie în ultimii ani. Însă dezvăluirile ar putea continua şi nu e exclus ca Blater să ajungă într-o situaţie de neapărat. S-ar putea să auzim lucruri interseante pînă la alegerile de la sfîrşitul lui mai.

Între timp, cei trei contracandidaţi ai lui Blatter au fost omologaţi oficial. Van Praag, fost Preşedinte al Federaţiei olandeze, Luis Figo, fost mare internaţional portughez, şi Prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, fost vice-preşedinte FIFA, au fost declaraţi candidaţi, după ce, spre deliciul general, FIFA a constatat că toţi respectă condiţiile de integritate presupuse de înalta candidatură.

De jos, vin tot ştiri urîte şi tot după un precedent bine stbilit. Egiptul a recidivat. 22 de suporteri au fost ucişi în cursul incidentelor la un meci desfăşurat la Cairo. Ca deobicei, nimeni nu ştie ce s-a întîmplat şi tot ca deobicei ancheta oficială nu va clarifica lucrurile. Singurul lucru limpede e că au fost puse în vînzare doar 10000 de bilete şi suporterii au forţat intrarea în stadion. Guvernul a limitat vînzările de bilete după masacrul de acum trei ani de la Port Said. Atunci, publicul a invadat terenul şi ciocnirile s-au soldat cu 78 de morţi. Fotbalul are o popularitate nebună în Egipt şi e amestect în modul cel mai nefericit cu politica. E de crezut că mult timp de acum încolo în Egipt se va juca fotbal doar pe stadioane goale.

XS
SM
MD
LG