Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a premierului desemnat Iurie Leancă


Liliana Barbăroșie în dialog cu Vitalii Andrievski.

Iurie Leancă a cerut biroului permanent al Parlamentului de la Chișinău să programeze pentru joi, ultima zi în care se mai poate, şedinţa în care va veni să solicite votul parlamentarilor pentru cabinetul său şi programul de guvernare. Cum va utiliza premierul desemnat cele trei zile pe care şi le rezervă? Liliana Barbăroşie a căutat răspunsuri.

Analistul politic Vitalii Andrievski se aşteaptă ca, confruntat cu insuficienţă de sprijin politic în parlament, Iurie Leancă să încerce să-şi atragă un solid sprijin popular în aceste trei zile pe care şi le-a rezervat.

„Nu mai e loc pentru înţelegeri sub covor. E nevoie de un dialog public, transparent, cu implicarea largă a societăţii. Acum fireşte votează parlamentul, nu societatea. Dar vorba e că parlamentul ar trebui pus într-o situaţie din care să nu aibă altă ieşire decât să voteze. Să fie pus în faţa unui vot nu împotriva lui Leancă, ci împotriva unui program de propăşire a statului. Prioritatea acum nu e Leancă, ci calea corectă pentru R. Moldova. Şi dacă Leancă va propune o cale corectă, pe care o va justifica cum se cuvine şi va convinge că e capabil să parcurgă această cale cu cabinetul său, atunci ar putea avea şi sprijin politic. Iar dacă va formula o simplă rugăminte: votaţi-mă şi eu nu vă voi uita, mă tem că va suferi eşec. Iar acest eşec ar putea însemna pentru el ratarea oricărui viitor politic. Iar aşa, chiar dacă nu va fi votat, vă rămâne în istorie ca un politician care a propus o cale de propăşire acestui stat, dar a fost respins. Dacă e capabil, va fi un lider naţional. Dacă nu, va dispărea.”

Un proiect convingător ar trebui să conţină, la părerea analistului, câteva sarcini primordiale, şi anume: o reformă de anvergură a întregului sistem de drept, care să emancipeze structurile de forţă de orice influenţe politice, aplicarea rapidă a reformelor din justiţie, pentru a putea spera pe o reducere efectivă a corupţiei din organele de stat, derularea unor serioase proiecte naţionale de infrastructură, agricole, precum şi în educaţie şi sănătate, oferirea unor drepturi şi libertăţi fără precedent autorităţilor locale, absolut necesare dacă se doreşte o dezvoltare rapidă a regiunilor.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla şi Leancă nu va trece, peste o săptămână cel mai probabil va fi desemnat un alt premier şi lucrurile vor părea obişnuite, fireşti. Dar teamă mi-i că opoziţia antieuropeană va prinde acest val şi va câştiga localele, iar R. Moldova va intra într-o perioadă extrem de tristă şi grea pentru viitorul ei european,” crede Vitalii Andrievski.

Vorbind vineri într-o emisiune la postul public de televiziune, Iurie Leancă a estimat şansele cabinetului său de a fi votat la 50 de procente şi a repetat că mizează pe votul liberalilor şi pe cooptarea lor ulterioară la guvernare, pentru că un guvern minoritar nu va reuşi să funcţioneze lungă vreme. Liberalii au lăsat, însă, de înţeles că sprijinul lor pentru guvernul Leancă nu poate să existe fără sau înainte de o reformatare a coaliţiei minoritare, prin includerea loc, alături de PLDM şi PD, în actul de guvernământ.

Vladimir Voronin, care a menţinut până acum un oarecare suspans, a spus mai limpede ca niciodată într-un interviu difuzat astăzi de presa apropiată PCRM-ului că comuniştii nu va vota pentru un nou guvern condus de cel căruia i-au înaintat patru moţiuni de cenzură în precedentul mandat.

Comuniştii nu s-au expus explicit însă în ceea ce priveşte Natalia Gherman, numele căreia se vehiculează în calitate de următorul potenţial candidat al coaliţiei minoritare, în cazul respingerii guvernului Leancă. Gherman a fost însă şi ea subiectul unei moţiuni de cenzură înaintată de comunişti în legislativul precedent. PCRM-ul îi imputase atunci ministrei de externe că a propus alinierea la sancţiunile UE împotriva Rusiei, deşi Moldova decisese s-o facă doar în cazul sancţiunilor europene împotriva unor foşti demnitari ucraineni responsabili de violenţele din timpul Maidanului.

Vladimir Voronin a explicat şi condiţiile în care comuniştii ar putea decide să coopereze cu guvernarea. Una ar fi revizuirea Acordului de Asociere la UE, semnat şi ratificat vara trecută de R.Moldova, o revizuire care să ia în calcul, a precizat liderul comuniştilor, şi opinia Federaţiei Ruse cu care Moldova are semnate anumite acorduri strategice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG