Linkuri accesibilitate

O guvernare minoritară constituie un compromis vulnerabil (Politicon.md)


„Pe frontul de vest nimic nou, pe cel de est - ofensivă” (Ziarul Național).

Portalul Politicon.md îl citează pe analistul Anatol Ţăranu, care susţine că o guvernare minoritară, ca cea dintre PLDM şi PDM constituie un compromis vulnerabil. Până se va desfăşura procedura de vot, scrie comentatorul, cei doi parteneri de coaliţie ar trebui să ofere garanţii partidului condus de Mihai Ghimpu, începând cu reîmpărţirea ministerelor şi modificarea programului de guvernare. Anatol Ţăranu constată că în ceea ce priveşte PDM-ul, situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare, acest partid devenind tot mai puţin receptiv la mesajele venite din Occident. Referindu-se la liberali, Ţăranu notează ca dacă aceştia vor dori să vină la guvernare pe etape, vor vota guvernul propus de Iurie Leancă, însă dacă vor dori să primească totul imediat, nu vor vota. Ceea ce va duce la o criză profundă, este de părere analistul.

Pe frontul de vest nimic nou, pe cel de est - ofensivă.” Este constatarea cu care își începe Victor Ciobanu editorialul din Ziarul Național. În opinia autorului, se prefigurează o regrupare serioasă a forțelor pro-ruse, în două coloane. Pe de o parte, scrie autorul, socialiștii vor merge cu steaguri roșii și icoana lui Putin în față, plus tot felul de promisiuni legate de Uniunea Vamală. Alături, continuă editorialistul, va merge partidul lui Renato Usatîi, care nu va inventa nimic nou și va merge pe un populism cras. Dacă evenimentele vor evolua anume așa, atunci cu siguranță Primăria Chișinăului e ca și pierdută. Ca să nu mai zic de Găgăuzia și Bălți, scrie autorul. În opinia sa, începe să prindă contururi și perspectiva pierderii alegerilor locale, de către partidele pro europene.

Jurnaliştii de la portalul Mold-street.com scriu că Agenţia Naţională pentru Reglementare în energetică a iniţiat procesul de ajustare a tarifelor la energia electrică pentru compania Gas Natural Fenosa. Deocamdată, ANRE a majorat tariful de distribuţie până la 68 de bani pentru un Kwh, dublu faţă de fostul tarif stabilit în 2012. După această majorare, rezultă că şi tariful final ar trebui să crească, se menţionează în articol, totuşi deocamdată ANRE nu a decis să-l ajusteze. Gas Natural Fenosa a solicitat o majorare de circa 30 la sută a tarifului final, ceea ce ar însemnat un tarif de peste 2 lei la energia electrică. În tariful actual stabilit în 2012, a fost luat un calcul un curs de 11, 86 de bani pentru un dolar, de atunci leul depreciindu-se cu circa 55 de procente, scriu jurnaliştii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG