Linkuri accesibilitate

Criza ucraineană văzută din perspectivă americană


Președinții Petro Poroșenko și Barack Obama la întîlnirea lor de la Washington în septembrie 2014
Președinții Petro Poroșenko și Barack Obama la întîlnirea lor de la Washington în septembrie 2014

La Washington, Departamentul de Stat și-a exprimat sprijinul pentru demersul de pace european și a îndemnat părțile angajate în conflict să nu-l submineze.

Criza ucraineană văzută din Statele Unite. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In Statele Unite, dezbaterea oscileaza in aceste zile intre cei care se pronunta pentru inarmarea ucrainenilor, pentru a se putea apara in fata agresiunii Rusiei si cei care avertizeaza ca acest nou razboi rece s-ar putea incalzi, cu consecinte greu de anticipat.

Pentru varianta inarmarii sprijinul creste, de la republicani in Congres, pina la vice-presedintele Biden, la recenta Conferinta de securitate de la München si comandanti militari. Acestia din urma avertizeaza insa ca inarmarea nu duce la o solutie militara a conflictului pentru ca este putin probabil ca Ucraina sa fie in stare, cel putin pe termen scurt sa tina piept separatistilor, sprijiniti de Moscova.

Pe acest fond, lideri europeni incearca sa gaseasca o solutie diplomatica. Inca de la inceput, Europa, mai dependenta de Rusia decit Statele Unite, a dat dovada de ambivalenta, la inceput in chestiunea sanctiunilor si acum cind se pune problema unui ajutor militar pentru Kiev. Nu se poate spune insa ca Occidentul, pe ansamblu, este dezbinat in chestiunea principiala si anume in condamnarea agresiunii ruse, dar Europa si Statele Unite au diferente cind sint discutate metodele de urmat, in replica la aceasta agresiune.

Franta si Germania au initiat convorbiri si ramine de vazut saptamina aceasta ce rezultat va avea acest demers. Teoria compromisului arata ca Vladimir Putin si-ar dori de fapt o rezolvare – pe fondul crizei economice din Rusia si pierderilor suferite in conflict – dar că trebuie sa i se ofere o cale de iesire care sa nu-i diminueze statura in interiorul Rusiei. Experti apreciaza ca presedintele Hollande si cancelarul Merkel au initiat aceasta runda de convorbiri, fie ingrijorati de situatia de pe fronturile de lupta, fie sub presiunea posibilitatii ca Statele Unite sa inarmeze armata ucrainiana.

Experti arata ca daca noul demers diplomatic are succes nu este deloc sigur ca fortele separatiste ruse din Estul Ucrainei il vor accepta. Liderul rebelilor Alexander Zaharcenko a spus ca asa numitele republici Donetsk si Luhansk isi doresc independenta, nu reconciliere cu Ucraina. La Washington, Departamentul de Stat și-a exprimat sprijinul pentru demersul de pace european si a indemnat partile angajate in conflict sa nu-l submineze.

XS
SM
MD
LG