Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko: „De câte dovezi are nevoie lumea, ca să accepte adevărul?”


Conflictul din Ucraina de est domină agenda Conferinței internaționale de securitate de la München.

Rusia are de ales, ori „se retrage” din Ucraina, ori riscă să „rămână izolată internațional” și să sufere efectul sancțiunilor economice, a declarat vice președintele american Joe Biden la Conferința internațională de securitate de la Munchen.

Biden a acuzat Rusia că refuză să accepte dreptul Ucrainei de a decide suveran și că liderii separatiști din estul Ucrainei precum și „luptătorii bine antrenați” din regiune răspund direct la ordinele președintelui rus Vladimir Putin.

Statele Unite vor să restabilească principiul de bază al unei Europe „libere și unite”,a mai declarat Biden, care a lăsat deschisă posibilitatea ca Statele Unite să sprijine totuși militar Ucraina, în scopuri defensive.

Vladimir Putin nu este la conferința din Germania, dar a reacționat vehement la criticile care i s-au adus la München, afirmând că Rusia este confruntată în acest moment cu un Occident ce încearcă să-i „limiteze influența ca în timpul Războiului Rece” și să impune dominația unei singure supraputeri (se subînțelege Statele Unite).

Vorbind la reuniunea sindicatelor rusești, care are loc la Soci, Putin a declarat că Rusia nu va accepta niciodată o ordine internațională în care numai o țară are putere de decizie.

Iar la München, ministrul său de externe Serghei Lavrov a reluat acuzațiile la adresa Statelor Unite și Uniunii Europene că ar fi vinovate, indirect, de izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, pentru că ar fi susținut radicalizarea Kievului și i-ar fi cerut să aleagă între Occident și Rusia.

În replică, președitele Petro Poroșenko, tot la Conferinta internațională de securitate, a scos din buzunar mai multe pașapoarte rusești, care ar fi fost luate de la luptători din estul Ucrainei. „De câte dovezi are nevoie lumea pentru a accepta adevărul” și anume că Rusia are arme și luptători în estul Ucrainei. După care a apelat din nou la Occident, cerându-I să sprijine militar Ucraina pentru că, a argumentat Poroșenko, țara sa este „o națiune suverană, care are dreptul să se apere”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG