Linkuri accesibilitate

4,4 milioane de slovaci cu drept de vot sunt chemați sâmbătă să voteze într-un așa numit referendum „despre familie”.

De la începutul anului curent, drepturile minorităților sexuale au înregistrat progrese în câteva țări europene: Estonia a aprobat uniunile civile, Finlanda căsătoriile gay, Austria și Germania au extins dreptul la adopție… În inima Europei există însă și o țară care ar putea face mâine un pas înapoi: Slovacia.

4,4 milioane de slovaci cu drept de vot sunt chemați sâmbătă să voteze într-un așa numit referendum „despre familie”. „Asociația pentru familie”, care l-a inițiat, ar dori ca în urma consultării să fie interzise prin lege căsătoriile între persoane de același sex, adopțiile de copii pentru cuplurile de același sex și să fie reconfirmate așa-numitele „valori tradiționale de familie”. Slovacii vor putea decide, de asemenea, ca în școală noțiuni ca educația sexuală sau eutanasia să nu poată fi explicate decât cu acordul părinților.

Slovacia, țară predominant catolică, este împreună cu alte câteva foste țări comuniste și Italia printre puținele state din Uniunea Europeană care nu recunosc în nici un fel cuplurile de același sex.

Pe de altă parte, sondajele de opinie arată însă că slovacii nu se numără printre societățile cele mai homofobe din Europa: jumătate din ei cred că uniunile civile ar trebui să fie accesibile cuplurilor de același sex, iar acest procent s-a dublat în ultimul deceniu.

Ca referendumul să fie valabil este nevoie de participarea a cel puțin jumătate din alegători, iar sondajele de opinie arată că au de gând să meargă la vot numai 34%.

Apărătoarea drepturilor omului din Slovacia Barbora Cernušakova a declarat revistei cehești „Týden” că referendumul de sâmbătă „ar putea însemna un mare pas înapoi, o confirmare a discriminării homofobe în societatea slovacă și a obscurantismului religios”.

Referendumul a fost criticat de organizația pentru drepturile omului Amnesty International, care a spus că el nu face decât să încurajeze discriminarea pe criteriul orientării sexuale.

Iar la Paris organizația LGBT Allout a spus că referendumul slovac se înscrie într-un val de mișcări anti-gay europene, de felul celei care a încercat fără succes să blocheze adoptare legii egalității conjugale în Franța, anul trecut.

Mulți politicieni din Slovacia, inclusiv președintele Andrej Kiska, au semnalat că sprijină tabăra anti-gay în referendumul de sâmbătă, iar „Alianța pentru familie” a reușit să obțină și votul unor celebrități din lumea artelor.

În schimb, principalele canale de televiziune din Slovacia au refuzat să transmită, considerându-l prea tendențios, un spot produs de „Alianța pentru familie”, în care un copil înfiat pus în fața noilor lui părinți, ambii bărbați, întreabă „Unde e mama?”.

Presa liberală din Slovacia comentează referendumul, care are șanse să eșueze din cauza participării prea reduse la vot, mai ales ca pe o confirmare a „înapoierii” Slovaciei față de vecinele ei vestice și a influenței exagerate a bisericii în viața publică.

Într-un editorial apărut în cotidianul „N”, Mat’uš Kostolný scrie: „Sâmbătă se va vedea în Slovacia câți oameni ascultă frica, și câți dragostea. Rezultatul va arăta dacă suntem în stare să nu obligăm minoritățile să trăiască cum le dictează majoritatea.”

Alții atrag atenția că și dacă referendumul eșuează, „Alianța pentru familie” va rămâne și își va extinde treptat țintele, devenind un nou pol anti-modern în societatea slovacă. Sociologul ceh Michal Vašečka este citat de cotidianul „Hospodarské Noviny” cu afirmația că mișcarea conservatoare slovacă este vârful de lance al unui atac la caracterul secular al statului – ceva de neimaginat în Cehia vecină, după unele statistici țara cu cel mai mare procentaj de ateiști din lume.

XS
SM
MD
LG