Linkuri accesibilitate

NATO își prezintă noua strategie în fața Rusiei


Miniștrii apărării din statele Nato, astăzi, la Bruxelles

Se merge dincolo de angajamentul luat informal de NATO in 1997, de a nu staționa permanent trupe in spațiul fost comunist.

Miniștrii apărării ai țărilor din NATO sunt reuniți astăzi la Bruxelles pentru a decide o nouă strategie în fața Rusiei.

Pentru a evita acuzația că trimite trupe un Europa de Est, NATO va prezenta în această seară proiectul a ceea ce numește „centre de comandă”. E vorba de o rețea de centre militare, în contact permanent, care ar întări considerabil capacitatea de apărare a țarilor din regiune în caz de agresiune din partea Rusiei.

Miniștrii trebuie să mai decidă si structura viitoarei forțe de intervenție rapidă, precum si extinderea cartierului general al forțelor din regiune, care e situat în Szczecin in Polonia.

Forța de reacție rapidă, care in formula actuală are circa 13.000 de trupe, va urca pana la 30.000 de oameni, dintre 5.000 ar fi in permanentă disponibilitate, gata să fie mobilizați in cateva zile.

În ceea ce priveşte forţa terestră de intervenție rapidă, Statele Unite vor contribui mai degrabă cu transport aerian, colectare de informaţii, operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere, decât cu soldaţi,

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus foarte limpede ca e vorba de o reacție a Alianței, determinată direct de anexarea Crimeei de catre Rusia.

In mare, măsurile reprezintă mai puțin decat ceea ce așteptau unele țări est-europene, în primul rând Polonia si țările baltice, care ar fi dorit o prezență militară occidentala solidă in interiorul frontierelor lor.

In acelasi timp, se merge dincolo de angajamentul luat informal de NATO in 1997, de a nu staționa permanent trupe in spațiul fost comunist.

Miniștrii mai discută si îngrijorările din ce in ce mai pronunțate in cadrul NATO in legatura cu strategia nucleară a Rusiei si cu recentele declarații oficial la Moscova care lasă de înțeles ca Rusia își rezervă dreptul de a coborî pragul peste care ar fi gata sa folosească armament nuclear intr-un conflict.

Săptămâna trecută, vice-premierul rus Dmitri Rogozin a afirmat că Statele Unite nu sunt capabile să se apere împotriva armelor nucleare ale Rusiei deoarece Moscova a făcut anumite progrese (nespecificate) în domeniul tehnologiei militare, ceea ce n-ar fi o veste prea îmbucurătoare pentru NATO.

Vladimir Putin a prezentat o nouă strategie militară a Rusiei în luna decembrie, identificând NATO drept cea mai mare ameninţare pentru Rusia.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG