Linkuri accesibilitate

UE a oferit 2 milioane de euro Chişinăului ca să-şi îmbunătăţească mecanismele de colectare şi diseminare a datelor statistice, dar şi să le conformeze la standardele europene ale Eurostat.

UE a oferit un suport de 2 milioane de euro Republicii Moldova să-şi îmbunătăţească mecanismele de colectare şi diseminare a datelor statistice la nivel de regiuni, dar şi să le conformeze la standardele europene ale Eurostat. Până în 2016, când se încheie proiectul, Moldova urmează a fi împărţită convenţional în patru regiuni statistice, iar cetăţenii vor putea compara, bunăoară, care din ele e mai prosperă.

Suportul financiar european urmează a fi folosit, întâi de toate, pentru divizarea convenţională a Republicii Moldova în regiuni statistice după modelul statelor europene. Drept urmare vor exista patru regiuni: centrală, de nord, de sud şi autonomia găgăuză, iar drept criteriu principal va fi luata in calcul proporţionalitatea numărului de populaţie. Această divizare regională este pusă în sarcina Biroului Naţional de Statistică. Directoarea instituţiei Lucia Spoială spune că în consecință Biroul va obține capacitatea să colecteze şi să prezinte date statistice fiabile la nivel de regiuni renunțând la mozaicul de date la nivel de raioane.

Lucia Spoială: „Nu este altceva decât componenta de măsurare a capacităţilor economice teritoriale, sociale, demografice, culturale, de mediu ş.a.m.d. în primul rând se axează pe componenta de calcul al PIB-ului regional şi apoi ceilalţi indicatori de calcul.”

Datele statistice la nivel de regiuni ar urma să ghideze autorităţile moldovene să promoveze politici de dezvoltare regională echilibrate şi durabile pornind de la necesităţile fiecărei regiuni. Prioritar, statul ar urma să investească în acele regiuni care se va constata că sunt mai puţin prospere. Aşa cum se întâmplă de fapt în UE, fondurile sociale şi cele structurale fiind distribuite între statele membre funcţie de PIB-ul pe ţară şi indicatorii statistici a regiunilor acesteia, fiecare stat membru fiind divizat pe regiuni de dezvoltare.

Producerea statisticilor la nivel regional şi dezvoltarea regională sunt două din temele de acasă ale Republicii Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Ele se regăsesc printre obiectivele principale ale Strategia Naţională de Dezvoltare Regională pe care autorităţile moldovene s-au angajat să o adopte în acest an şi să o pună în aplicare până în 2020. Vice-ministrul pentru dezvoltare regională şi construcţii Liviu Oboroc spune că statisticile regionale vor sta la baza acestei Strategii:

„Pentru a şti mai bine necesităţile cum trebuie să dezvoltăm regiunile ţării este nevoie ca să avem date statistice din teritoriu, fiind acolo de fapt avem creştere or stagnare, acolo sunt oamenii, întreprinderile ce pot asigura dezvoltarea economică şi bunăstarea.”

Pornind de la aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova mecanismul de producere şi difuzare a statisticilor regionale vor fi elaborate în conformitate cu standardele europene, dar care vor fi adaptate la particularităţilor statului moldovenesc. Este vorba inclusiv şi de Nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS) – instrument elaborat de UE pentru a colecta şi difuza mai uşor datele statistice regionale ale statelor membre spune directorul de proiect Jose Cervera-Feri:

„Ţările care nu sunt membre ale UE au metode proprii, naţionale, dar cu Acordul de Asociere Moldova e angajată să aplice standarde europene, care pot fi diferite. Sunt foarte multe statistici care deja sunt comparabile cu metoda europeană, dar, de exemplu, regulamentul NUTS încă nu e aplicat. Prin urmare trebuie să adaptăm regulamentul NUTS la realitatea din Republica Moldova.”

Expertul european spune că statisticile regionale ale Republicii Moldova conformate standardelor europene vor contribui la dezvoltarea echilibrată a regiunilor ţării, fiind un indicator relevant atât pentru investitorii interni, cât şi pentru cei externi.

XS
SM
MD
LG