Linkuri accesibilitate

Răspunsul Iordaniei


Ofiţeri iordanieni la ceremonia de comemorare a pilotului Maaz al-Kassasbeh, 4 februarie 2015
Ofiţeri iordanieni la ceremonia de comemorare a pilotului Maaz al-Kassasbeh, 4 februarie 2015

Iordania a executat doi jihadiști irakieni, după presupusa ardere de viu a unui pilot iordanian de către militanții organizației Statul Islamic.

Iordania a spânzurat doi jihadiști irakieni, inclusiv o femeie, ca răspuns la arderea de viu a unui pilot iordanian de către militanții organizației Statul Islamic, înfățișată într-un clip difuzat marți pe internet. Alexandru Eftode rezumă o relatare a agenției Reuters.

Iordania face parte din coaliția internațională condusă de Statele Unite care bombardează de toamna trecută militanții organizației Statul Islamic în țările vecine de la nord și est, Irak și Siria.

Pilotul Muath al-Kasaesbeh a fost capturat în decembrie, când avionul său militar F-16 s-a prăbușit într-o zonă controlată de militanți în nord-estul Siriei. Este primul pilot al coaliției internaționale capturat de militanți.

Imaginile video difuzate marți de militanți înfățișează arderea de viu a lui Kasaesbeh. Dar Iordania a spus imediat că pilotul a fost executat mai demult, cu o lună în urmă.

Ca răspuns, Iordania a spânzurat astăzi, înainte de răsăritul soarelui, doi jihadiști irakieni, inclusiv o femeie, Sajida al-Rishawi. Statul Islamic ceruse eliberarea acesteia în schimbul unui ostatic japonez pe care militanții l-au decapitat recent. Femeia fusese condamnată la moarte în Iordania, pentru rolul ei într-un atac sinucigaș cu bombă în capitala Amman. Împreună cu ea, a fost spânzurat un militant de rang înalt din al-Qaeda, un irakian condamnat la moarte în 2008. Execuțiile au avut loc la închisoarea Swaqa, la 70 km sud de Amman.

Autoritățile iordaniene au promis „un răspuns care va cutremura pământul” după arderea de viu a pilotului, un act care a șocat atât Iordania, cât și comunitatea internațională.

Muath al-Kasaesbeh făcea parte din principalul trib pe care se bazează monarhia hașemită a regatului din Orientul Mijlociu. Capturarea sa a ținut în tensiune Iordania timp de săptămâni. Unii iordanieni l-au criticat pe Regele Abdullah pentru implicarea țării într-un război purtat de americani, criticii spunând că aceasta va provoca mânia militanților.

Marți, Regele Abdullah și-a scurtat o vizită în Statele Unite. Într-un apel televizat, și-a îndemnat țara la unitate și a spus că arderea de viu a pilotului este un act de teroare mișelesc, săvârșit de o bandă de criminali, care nu are nimic în comun cu Islamul.

Tatăl lui Kasaesbeh a spus că executarea celor doi jihadiști irakieni de către autorități nu este suficientă, cerând mai multe execuții și lovituri aplicate militanților Statului Islamic. „Iordanienii cer statului și coaliției să se răzbune cu lovituri și mai dureroase pentru distrugerea acestor criminali”, a spus agenției Reuters Safi al-Kasaesbeh.

Iordania este un aliat major al Statelor Unite în lupta contra grupărilor islamice extremiste, a găzduit trupe americane în tipmul pregătirilor de invadarea Irakului în 2003, găzduiește astăzi sute de instructori militari americani care o ajută să apere granița cu Siria și Irakul.

Armata iordaniană a spus că va răzbuna moartea lui Muath al-Kasaesbeh, iar unii analiști cred că se poate implica mai mult în campanie împotriva Statului Islamic care controlează zone extinse în Siria și Irak.

În satul natal al pilotului ars de viu, oamenii spun că este un moment în care iordanienii trebuie să-și depășească divergențele și să se unească mai mult pentru rege și pentru țară.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG