Linkuri accesibilitate

Rugă către medicii plecaţi


Stop cadru din videoclipul Ministerului Sănătății de la Chișinou
Stop cadru din videoclipul Ministerului Sănătății de la Chișinou

Putem lansa campanii la nesfîrşit. Ele sînt interesante, sună bine. Dar nu se ştie ce impact vor avea.

Povestea asta e veche ca tranziţia. Fug specialiştii din ţară, iar noi le adresăm mesaje, îi rugăm să revină în patrie, invocînd îmbunătăţirea nesigură a lucrurilor. E un soi de muncă sisifică ruga asta.

Ministerul Sănătăţii din R.Moldova a lansat şi el deunăzi o campanie naţională de informare – „Cu fiecare lucrător medical acasă, Moldova e mai sănătoasă”. A fost făcut un spot video care arată schimbările recente din sistemul sănătăţii. E de presupus că acestea, aşa cum sînt prezentate, par benefice.

Ar fi multe lucruri de spus în această privinţă. Eu aş constata mai întîi că această campanie e cam tardivă. Sîntem deja în anul 2015. Ani de zile am urmărit impasibili exodul medicilor. Nu am făcut sau nu am putut să-i oprim. Mulţi medici buni au plecat în alte ţări. Eu, de pildă, îmi amintesc cu nostalgie de un stomatolog excelent care a dat bir cu fugiţii în Canada încă în anul 2000. Mi-a spus recent, pe skype, că nu s-ar întoarce în Moldova nici dacă s-ar prăbuşi cerul peste el.

În al doilea rînd, e prea puţin să trimiţi mesaje şi să vorbeşti despre îmbunătăţirea lucrurilor. Efectul va fi minuscul. Dacă starea lucrurilor ar fi excelentă, nu ar fi nevoie de spoturi şi de campanii. S-ar întoarce medicii cît ai zice peşte şi toată lumea ar afla că aici sistemul medical e un soi de Eldorado. Nu este însă. Probleme există cîtă frunză şi iarbă. Şi nu e vorba numai de salariile mici.

Şi chiar dacă am admite că în sistemul medical totul e perfect, medicii plecaţi tot nu s-ar întoarce rapid acasă. Pentru că nu doar sistemul medical trebuie să se schimbe. Ţara asta devorată de corupţie şi mişmaş ar trebui să se schimbe. Semne că ar putea fi răpuse corupţia şi hoţia nu prea există, din punctul meu de vedere.

Aşa că putem lansa campanii la nesfîrşit. Ele sînt interesante, sună bine. Dar nu se ştie ce impact vor avea.

XS
SM
MD
LG