Linkuri accesibilitate

Aliații lui Putin în Moldova, sau „marea curățenie” se amână


Aliații lui Putin în Moldova: lăcomia, ticăloșia, trădarea, egoismul, mediocritatea clasei politice

Mulți au constatat că deși prin numărul de voturi acumulat la alegerile din 30 noiembrie avea câștig de cauză tabăra pro-europeană, la finalul negocierilor purtate de cele trei partide din fosta Alianță pentru Integrare Europeană învingător pare să iasă „judokanul” Putin. De ce? Pentru că are în Moldova aliați foarte puternici: lăcomia, ticăloșia, iresponsabilitatea, egoismul, trădarea și mediocritatea clasei politice autohtone.

Probabil vă aduceți aminte de scandalul cu agenții ruși care încercau astă vară să cumpere parlamentari din coaliția de guvernământ de la Chișinău pentru a zădărnici ratificarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Au fost reținute atunci două persoane, un bărbat și o femeie. Publicului nu i s-au oferit prea multe informații despre acest atac la siguranța națională, cum trebuie calificată suspomenita tentativă de mituire politică. Știm doar că procesul s-a împotmolit în proceduri și hachițe avocățești, iar pe unul din cei doi suspecți – tot el și blondul luptător de carate care îi snopise în bătaie pe copii în aprilie 2009 – l-am văzut în scurte secvențe filmate în sala de judecată: relaxat, ba chiar cu un zâmbet sfidător pe figură.

Ei bine, acum eforturile Rusiei vizând deturnarea Republicii Moldova de la cursul european par a se dovedi mai eficiente și, cine știe, peste ani, poate vom afla din arhive ce nume de cod a avut operațiunea specială a Kremlinului derulată în Moldova în 2015.

Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu a rămas în afara coaliției, conducerea parlamentului a fost aleasă cu sprijinul comuniștilor, guvernul premierului desemnat Leancă nu e sigur că va aduna destule voturi la învestire. Christoph Heusgen, consilierul de politică externă al cancelarului Angela Merkel, a fost primit cu reticență: deh, programul politicienilor moldoveni e foarte încărcat – cel puțin așa a pretextat Partidul Democrat. Deocamdată, situația e proastă: PD-ul nu acceptă revenirea liberalilor la guvernare, iar liberalii declară că nu vor susține un guvern în care nu au miniștri, întrucât nu-l pot controla.

Nimeni nu știe cum se va ieși din acest impas, prea puțini dintre cei care pot să rezolve blocajul doresc cu adevărat o soluție. Aflată la cheremul unor personaje care au obținut o putere inimaginabilă pe căi oculte, Moldova poate compromite tot ce a obținut până acum în materie de sprijin din partea Occidentului. Sunt conștienți de acest pericol liderii coaliției minoritare? PD și PLDM nu au nicio scuză pentru că au nesocotit acordul la care s-a ajuns la aeroport în prezența emisarilor europeni. Dar nici PL-ul, oricâte argumente ar invoca, nu-și poate justifica intrarea în opoziție, după ce a ratat oportunități importante, exasperându-și partenerii de negociere cu cerințe contradictorii, dintre care unele imposibil de satisfăcut.

Se vorbea în aceste zile, așa, mai în glumă-mai în serios, despre mari investiții din China în economia Moldovei, cele care ne vor scăpa de tutela occidentalilor, de „normele” și „standardele” lor nesuferite. „Zornăitul miliardelor chinezești”, spun unii, n-ar fi decât o modalitate indirectă de a face loc intereselor rusești în Moldova, interese care au capacitatea cameleonică de a-și schimba culoarea și identitatea.

Dar până la smulgerea camuflajelor, se poate vedea cu ochiul liber demersul pro-rusesc al socialiștilor lui Dodon, care au plecat săptămâna trecută la Moscova pentru raport, instrucțiuni și, cum zic unii, după bani. „Un sat fără câini” – așa arată Republica Moldova, cu o clasă politică ruptă de grijile și nevoile cetățenilor, râvnind doar să-și conserve pozițiile de putere și accesul nelimitat la banii publici. Dodon face același lucru, doar că apelează la sprijinul Rusiei, fără să se jeneze de războiul acesteia cu Ucraina. Cine să-i mai ceară socoteală?...

Convulsiile de pe scena politică moldovenească nu se produc în vid. La est de noi războiul ruso-ucrainean s-a întețit, iar la vest, România trece prin febra unei cruciade anticorupție fără precedent: foști miniștri, parlamentari, moguli de presă, magistrați, primari, oameni de afaceri, foști candidați la președinție sunt cercetați sau chiar arestați de DNA. E drept că reversul acestui tablou nu e deloc măgulitor pentru România: țara întreagă pare acaparată de păienjenișul furtului și al mitei. Așa încât politicienii de la Chișinău au putut lua lecții de imoralitate nu numai din est, de la ruși, ci și din vest, de la „frații români”! Din păcate pentru basarabenii care privesc fascinați ampla acțiune de deratizare declanșată de DNA pe scena politică românească, între Prut și Nistru „marea curățenie” se amână.

Despre Republica Moldova se vorbește ca despre un stat captiv al grupurilor de interese, aici putregaiul corupției are, probabil, dimensiuni însutite, raportat la mărimea teritoriului și la numărul de locuitori. României i-au trebuit aproape 7 ani de aflare în Uniunea Europeană și de cooperare strânsă cu structurile occidentale ca să înceapă un proces de curățare politică. Moldova cu tarele ei sovietice, cu o cultură civică precară, cu influența zdrobitoare a Rusiei, cu un regim separatist în Transnistria etc., va parcurge un drum mult mai lung spre limanul râvnit. Și această „rătăcire prin deșert” a basarabenilor va fi cu atât mai chinuitoare cu cât „aliații” lui Putin în Moldova pe care i-am pomenit – lăcomia, ticăloșia, trădarea, egoismul, mediocritatea clasei politice – vor fi mai vivace.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG