Linkuri accesibilitate

Gruparea teroristă Statul Islamic pretinde că a ars de viu un pilot iordanian ținut ostatic


Pilotul iordanian Mu'ath al-Kasasbeh.
Pilotul iordanian Mu'ath al-Kasasbeh.

Armata iordaniană a jurat să răzbune moartea pilotului.

Gruparea teroristă Statul Islamic a postat pe internet marți 3 februarie o înregistrare video despre care pretinde că arată uciderea unui pilot iordanian capturat în decembrie 2014.

Înregistrarea arată imagini cu un bărbat - despre care jihadiștii pretind că este pilotul Mu'ath al-Kasasbeh - învăluit de flăcări într-o cușcă din metal negru.

Kasasbeh a fost capturat de teroriștii islamici după ce avionul său de tip F-6 s-a prăbușit în 24 decembrie în apropiere de orașul sirian Raqqa, capitala de facto a autoproclamatului califat al jihadiștilor.

El lua parte la bombardamentele aeriene ale coaliției internaționale conduse de americani împotriva pozițiilor jihadiștilor din Irak și Siria.

Oficialități din comunitatea de informații a Statelor Unite au anunțat că încearcă să afle când anume a fost filmată înregistrarea.

Televiziunea de stat din Iordania citează autorități de la Amman cu declarația că pilotul a fost ucis în 3 ianuarie, înainte ca militanții din gruparea statul Islamic să propună eliberarea lui Kasasbeh la schimb cu eliberarea unei membre a acestei grupări condamnată la moarte în Iordania după un atentat sinucigaș eșuat.

Marți 3 februarie, armata iraniană a promis să răzbune moartea lui Mu'ath al-Kasasbeh.

Regele Abdullah al Iordaniei și-a întrerupt vizita în Statele Unite și s-a întors de urgență la Amman.

Președintele american Barack Obama a declarat că dacă înregistrarea video este autentică acesta este încă un semn al barbariei de care dau dovadă membrii grupării teroriste Statul Islamic.

Șeful administrației americane a mai spus că alianța internațională condusă de țara sa va acționa mai hotărît pentru înfrîngerea grupării Statul Islamic.

Autoritățile iordaniene avertizaseră că dacă pilotul iordanian nu este eliberat, toți prizonierii aparținînd grupării Statul Islamic din Iordania vor fi executați.

Comentatorii internaționali spun că e foarte posibil să se întîmple asta, după ce societatea iordaniană se află în stare de șoc în urma uciderii lui Mu'ath al-Kasasbeh.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG