Linkuri accesibilitate

Mă nedumireşte mai cu seamă puzderia de doamne-gospodine de pe Odnoklassniki...

De cînd au apărut reţelele de socializare, narcisismul a luat proporţii îngrijorătoare şi a început să frizeze prostia fără frontiere. Există oameni care te bombardează zilnic cu zeci de fotografii cu chipurile lor. Cineva îţi arată cum se plimbă cu soţia şi cu căţeluşul pe o stradă. Altcineva ţi se înfăţişează în slip pe o plajă scăldată în lumina orbitoare a soarelui. Cineva te sensibilizează mîngîindu-şi pisicuţa drăgălaşă. Altcineva întinde braţele spre cer, cocoţat pe vîrful unui munte. Toţi îşi exhibă valoarea, frumuseţea, originalitatea. Toţi cred că chipurile lor sînt demne de toată atenţia noastră, că trebuie să-i admirăm nu două-trei minute, ci toată ziulica.

Pe mine mă nedumereşte mai cu seamă puzderia de doamne-gospodine de pe Odnoklassniki, care îţi apar pe mică de ceas aşezate sau întinse pe canapele. Sînt nişte femei împopoţonate, fardate intens, cu buzele strident rujate. Ele nu doar îşi etalează frumuseţea pe care o consideră indiscutabilă. Ele se lăfăie în fotolii uriaşe sau şed pe nişte canapele îmbrăcate în piele scumpă tocmai pentru a ne convinge că o duc bine, că sînt în mijlocul opulenţei. Unele sînt întinse pe paturi imense cu baldachin în nişte dormitoare impozante. Li se citeşte în priviri fericirea şi liniştea. Aceste doamne par să nu mai aibă nici o dilemă existenţială. Canapeaua sau patul pe care şed sînt un indiciu al bunăstării. Ele ne arată că sînt prospere şi că au învins tranziţia.

Cînd mă uit la fotografiile acestor doamne zîmbitoare întinse pe sofale şi paturi, am impresia că Moldova nu mai e o ţară a suferinţelor şi sărăciei. Nu, doamnele acestea par mesagerele unei oaze a prosperităţii. Dormitoarele lor mirifice sînt mai imense decît casele simplilor muritori. Femeile pe canapele, de pe Odnoklassniki, îi fac pe mulţi exploratori ai Internetului să viseze: poate cîndva, la miez de noapte, ori la răsărit de soare, vor avea şi ei asemenea doamne, sofale, paturi şi camere spaţioase…

XS
SM
MD
LG