Linkuri accesibilitate

Socialiștii caută un başcan pro-moscovit


În alegerile pentru funcţia de başcan din autonomia găgăuză, unde PSRM are cel mai mare sprijin din anunţat că o va susține în alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei pe Irina Vlah.

Partidul Socialiștilor a anunțat astăzi că o va susține în alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei pe Irina Vlah, deputată care a părăsit fracțiunea comuniștilor. Anunțul făcut de Igor Dodon la o conferință de presă în capitală pare să fie în acord cu orientarea pro-rusă a socialiștilor: Irina Vlah s-a despărțit de PCRM tocmai pentru că în opinia ei comuniștii nu ar mai fi suficient de pro-moscoviți.

Viziunea pro-rusească a fostei deputate comuniste Irina Vlah, a fost determinantă atunci când PSRM a decis să o sprijine în cursa pentru funcţia de başcan al autonomiei găgăuze. Tocmai asta a ţinut să accentueze liderul socialiştilor Igor Dodon. El a amintit că în urmă cu un an Irina Vlah a avut un rol important in organizarea în autonomia găgăuză a numitului referendum privind vectorul politicii externe a RM. Deputata Vlah a nesocotit atunci verdictul Curții Constituţionale şi s-a pronunțat public, pentru „autodeterminarea” regiunii şi pentru aderarea acesteia la Uniunea Vamală sub oblăduirea Rusia.

Igor Dodon: „Cu Irina Vlah avem viziuni comune asupra mai multor probleme. Împreună am organizat referendumul privind vectorul de orientare externă a autonomiei. Apropo, ieri împreună am aniversat un an de la acel referendum.”

Mai mulţi analişti cu care am stat de vorbă fac conexiune între anunţul socialiştilor de a o susţine pe deputata independentă Irina Vlah în cursa pentru funcția de başcan al autonomiei găgăuze şi recenta vizită a fracţiunii parlamentare a PSRM la Moscova în Duma de Stat. În urmă cu un an Duma rusească a adresat laude liderilor autonomiei găgăuze pentru organizarea referendumului privind „autodeterminarea externă.”

În opinia analiştilor câştigarea alegerilor în autonomia găgăuză ar fi una din sarcinile principiale cu care s-ar fi întors fruntaşii socialiştilor de la Moscova. Analistul politic de la Comrat Mihail Sirkeli e de părere că PSRM a optat pentru Irina Vlah şi pentru că ea este una din principalii favoriţi ai cursei, alături de candidatul susţinut de democraţi Nicolae Dudoglo.

Mihail Sirkeli: „Socialiştii au avut prea puţin timp ca să pregătească un candidat din partea socialiştilor din UTA Găgăuzia. Dar ei au o anumită capacitate politică în regiune, ştiţi că au fost votaţi masiv la alegerile parlamentare şi au decis să folosească acest capital politic susţinând-o pe Irina Vlah. Cred că şi Moscova care susţine politic foarte activ PSRM vrea să aibă o anumită influenţă în această regiune şi să-şi consolideze forţele politice din Republica Moldova loiale Rusiei ca să obţină un rezultat în regiune.”

Dar iată şi opinia analistului politic de la Chişinău Corneliu Ciurea:

„Cred că susţinerea socialiştilor pentru reprezintă un semnal pe care l-au primit socialiştii la Moscova întrucât acest candidat se pare că este agreat de Kremlin. Sigur este cumva sub nivelul Moscovei să se aventureze în asemenea jocuri mărunte, dar astăzi toate jocurile din regiune sunt importante. Din această cauză, susţinerea PSRM pentru Vlah probabil reprezintă a aliniere a acestui partid la sugestiile făcute recent la Kremlin.”

Corneliu Ciurea susţine că alegerile din autonomia găgăuză din 22 martie sunt o miză foarte mare pentru buna relaţie dintre Chişinău şi Comrat, care în ultima vreme s-a şubrezit. Doar că partidelor pro-europene de la Chişinău, preocupate acum cu învestirea noului Guvern, par cam dezinteresate faţă de acest scrutin, mizând, probabil, că s-ar putea înţelege cu orice başcan indiferent de culoarea lui politică, conchide analistul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG