Linkuri accesibilitate

NATO pregătește trupe pentru Europa de Est


De-a lungul anului trecut, numărul avioanelor militare ruseşti interceptate de NATO s-a ridicat la 400.



NATO va trimite trupe în șase țări est-europene vecine cu Rusia, sau aflate în poziții strategice, ori amenințate direct de Moscova.

E vorba de mici unități militare care vor fi desfășurate în cele trei țări baltice, Polonia, Bulgaria şi România şi care vor trebui să coordoneze o viitoare forță mult mai importantă, menită să descurajeze eventuale noi operațiuni de genul celor pe care Rusia le duce în Ucraina.

Miniștrii apărării din cele 28 de țări ale NATO se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a decide compoziția şi natura respectivelor unități, care vor fi compuse atât din militari locali, din cele șase țări în cauză, cât şi din alte țări ale NATO.

Este prima oară că NATO ia o asemenea inițiativa concretă pentru aliații estici. Sigur, Statele Unite au avut până acum multe iniţiative militare bilaterale cu țări din regiune, inclusiv cu România, este însă prima oară că NATO ca organizație face asta.

La reuniunea lor de joi, 5 februarie, miniștrii apărării vor anunța şi care vor fi țările ce vor trimite cele câteva mii de militari. Pentru început însă va fi vorba de mici contingente de specialiști militari care vor lucra în strânsă cooperare cu structurile militare de comandă din țările în cauză, organizând antrenamente, manevre militare şi simulări.

Franța, pe de altă parte, va începe deja să-i furnizeze Poloniei tancuri şi vehicule blindate, care for rămâne până în vară în Polonia, în Polonia temerile în legătură cu Rusia fiind din ce în ce mai mari.

De asemenea, structurile militare ale NATO sunt de acord şi cu planul american de a furniza armament şi material militar Kievului. Decizia americană nu a fost încă luată in mod formal, însă se știe deja ca președintele american Barack Obama este de acord cu trimiterea de material militar defensiv Ucrainei.

De la începerea tensiunilor în legătură cu Rusia, în urma cu un an, NATO a organizat circa 200 de manevre militare. În acelaşi timp, Alianța trebuie să facă față unui număr crescând de provocări şi incursiuni aeriene ruseşti. De-a lungul anului trecut, numărul avioanelor militare ruseşti interceptate de NATO s-a ridicat la 400.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG