Linkuri accesibilitate

Verdict la Haga: în războiul sîrbo-croat din anii '90 nu s-au comis acte cu titlu de genocid


Astăzi la ședința Tribunalului de la Haga
Astăzi la ședința Tribunalului de la Haga

Deciziile Curții Internaționale de Justiție ar putea ajuta la aplanarea animozităților ce persistă între cele două state vecine din Balcani.

Curtea Internațională de Justiție a decis că nici Serbia, nici Croația nu se fac vinovate de acte de genocid în războiul purtat la destrămarea fostei Iugoslavii la începutul anilor ’90. Încheierea acestui proces poate contribui la reconcilierea între cele două vecine din Balcani. Cea mai înaltă curte sub egida Națiunilor Unite a decis că Serbia și Croația nu au comis acte de genocid una împotriva croaților și cealaltă împotriva sârbilor, în războiul din 1991-1995.

Vorbind la Palatul Păcii de la Haga, judecătorul șef al Curții Internaționale de Justiție, Peter Tomka, a dat citirii mai întâi decizia în privința Serbiei: „Croația a eșuat în argumentarea afirmației că s-a comis genocid”, a spus magistratul.

În plângerea împotriva Serbiei depusă în 1999, autoritățile de la Zagreb au acuzat-o de încălcarea Convenției pentru Prevenirea și Reprimarea Crimei de Genocid prin comiterea unor epurări etnice.

Un complet de 17 judecători ai Curții Internaționale de Justiție a ajuns însă la concluzia că nu a fost demonstrată intenția de genocid, definit drept „distrugere a populației în totalitate sau parțial”, deși forțele sârbe au comis numeroase crime în Croația la începutul războiului.

De asemene, completul de judecată a constatat că și forțele croate au comis crime serioase în timpul unei ofensive din 1995 împotriva rebelilor sârbi pentru recucerirea teritoriului capturat. Dar nici aceste crime nu au ajuns să constituie genocid, a spus instanța, respingând astfel plângerea depusă împotriva Croației de Serbia, în 2010, când Belgradul a afirmat că aproximativ 200 de mii de etnici sârbi au fost expulzați de forțele croate din regiunea Krajina.

„Curtea constată că nu s-a demonstrat comiterea genocidului în timpul și după operațiunea Storm împotriva populației sârbe din Croația”, a mai spus judecătorul șef Peter Tomka.

Agenția AP a scris la anunțarea deciziilor Curții Internaționale de Justiție că acestea pot ajuta la aplanarea animozităților care persistă în surdină între cele două vecine din Balcani.

Înaintea verdictului, ministrul sârb de externe Ivica Dacic declarase că acesta va fi „probabil unul din cele mai importante evenimente în relațiile bilaterale” ale Serbiei și Croației.

După ce curtea s-a pronunțat, premierul croat Zoran Milanovic și-a exprimat nemulțumirea față de decizie, dar a spus că Zagrebul „o acceptă de o manieră civilizată”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG