Linkuri accesibilitate

Bulgaria: probleme demografice


Tendința de depopulare a regiunilor rurale este atestată de faptul că, pentru prima dată, în 2013, populația satelor a scăzut sub 2 milioane.

Academia bulgară de Științe a dat publicității un studiu în care avertizează despre agravarea crizei demografice. În 2014 numărul nașterilor a fost cu 6,2% mai mic fața de cel din 2013. În cifre absolute este vorbă de 4 200 de nou nascuți mai puțin. În clasamentul mondial al natalității Bulgaria ocupă locul al 210-lea din 224 de națiuni.

În ultimii cinci ani țara a urcat însă cu 13 locuri – până la locul al 6-lea – în fața Somaliei, Siriei și Afganistanului, în clasamentul mondial al mortalității. Aceasta pe fundalul unui ritm record de imigrare a tinerilor spre țări europene mai dezvoltate. O parte din imigranții din anii '90 au început să revină în țara după ce au ieșit la pensie.

În ultimii ani se agravează tendința de depopulare a regiunilor rurale. Pentru prima dată, în 2013, populația satelor a scăzut sub 2 milioane. În cursul anului au fost lichidate 24 de sate. Alte 172 sunt practic depopulate.

Din toate orașele bulgare anul trecut creșteri la numărul de locuitori au înregistrat numai Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Blagoevgrad și Veliko Tărnovo.

Sub 15 ani sunt 13,6% din locuitorii – cu 2% mai puțin fața de media în celelalte țări europene.

Bulgaria are deja unul din cele mai ridicate nivele de vârstă medie a populației din Europa - 42 de ani si 8 luni. 19% din locuitorii sunt pensionari cu vârstă de peste 65 de ani. În regiunile din nord-vestul țării – județele Vidin, Montana, Pernik și Vrața, acest procent este de două ori mai mare.

Speranța de viață în Bulgaria rămâne cu zece ani mai mică fața de media europeană. Situația este și mai gravă la bărbați.

Procesele demografice care au capătat trasăturile unei grave crize au devenit o problema de bază pentru funcționarea economiei și a sistemelor sociale.

Un recent studiu arată că in 2060 țara va avea doar 5 milioane de locuitori din care 60% vor fi persoane de peste 65 de ani. Previziunea pesimistă a fost făcută în cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Demografică, care lansează o serie de măsuri de prevenire a acestei catastrofe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG