Linkuri accesibilitate

Despre inutilitatea plăcuţei de înmatriculare galbene


Mulţi dintre şoferii fără acte în regulă lucrează în continuare, ba chiar rîd nechezat de prostia celor care dau bani pe noile plăcuţe.

În primăvara anului trecut, poliţia rutieră a luat decizia ca maşinile care transportă pasageri să renunţe la plăcuţele de înmatriculare albe în favoarea unor plăcuţe noi, de culoare galbenă. Perioada de modificare a plăcuţelor a durat mai mult decît se dorise la început, dar acum, după ce lucrurile s-au încheiat, multă lume se întreabă care a fost sensul modificării.

Am discutat cu cîţiva taximetrişti nemulţumiţi zilele astea. Punctul lor de vedere este destul de critic la adresa autorităţilor. Ei spun că schimbarea plăcuţelor îi costă cîte sute de lei plus timp pierdut. Statul cîştigă de pe urma introducerii plăcuţelor galbene sume uriaşe. Dar cu ce se aleg transportatorii care obţin plăcuţele galbene?

Cu nimic, consideră interlocutorii mei. Şi asta pentru că plăcuţele galbene nu prea schimbă starea de fapt. Giganţii transportului ilegal de pasageri continuă să-şi facă treaba fără să cheltuiască bani pentru plăcuţele galbene. Reiese că un om, care activează legal, plăteşte bani pentru noile plăcuţe, fără să obţină vreun avantaj. Mulţi dintre şoferii fără acte în regulă lucrează în continuare, ba chiar rîd nechezat de prostia celor care dau bani pe noile plăcuţe. Întrebarea interlocutorilor mei este următoarea: noi am plătit bani pentru plăcuţele galbene, dar statul ce face pentru noi în afară de faptul că încasează venituri? Statul cînd îi va pune la respect pe taximetriştii care nu plătesc impozite?

Plăcuţe albe, plăcuţe galbene, bani încasaţi de la şoferii transportului în comun. Toate sînt un balon de săpun dacă nu se schimbă situaţia de facto. Iar după apariţia plăcuţelor galbene, ea nu s-a schimbat prea mult. Cel puţin asta susţin interlocutorii mei.

XS
SM
MD
LG