Linkuri accesibilitate

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

La Chisinau vor continua, probabil, discutiile si negocierile pentru formarea unui nou guvern, iar premierul desemnat Iurie Leancă va continua sa caute sprijin pentru viitorul său cabinet. Pentru a fi validat, un eventual nou cabinet Leanca are nevoie de 51 de voturi in Parlament si se poate baza, in acest moment, teoretic, doar pe 42, ale deputatilor din partidul său Liberal-Democrat si ale democratilor. Iurie Leanca are nevoie sa mai convinga nouă deputati – sau de la liberali sau de la comunisti – ca sa redevina premier. Cel putin in teorie…

Ministerul culturii organizeaza o conferinta de presa despre bugetul de care are nevoie cultura pentru acest an; dar bugetul nu poate fi prezentat pina cind nu va fi realizat de un viitor – posibil cabinet….

Pe plan international atentia in regiune va fi concentrata si astazi asupra Ucrainei, unde numarul victimelor creste continuu si violenţele nu inceteaza. Ieri, Kievul anuntase ca 13 militari au fost omoriti in ultimele 24 de ore. Discutiile de la Minsk, de la sfirsitul saptaminii, s-au incheiat fara nici un rezultat. Asadar, luptele vor continua…

La Beijing are loc astazi intilnirea ministrilor de externe din China, Rusia si India.

Saptamina care incepe astazi este ceea ce Naţiunile Unite au denumit „saptamina armoniei interconfesionale”…

Pe plan european sunt de urmarit si astazi declaratiile dintre Atena si Bruxelles, legate de datoria Greciei si de urmatoarea transa de imprumut pe care creditorii internationali – Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca centrala Europeana – ar urma sa o acorde Atenei, care, însa, a anuntat ca nu va dori sa o foloseasca. Noul cabinet de extrema stinga si intentiile sale impotriva masurilor de austeritate, pun in pericol moneda comuna europeana si relatia financiara dintre Grecia si celelalte 27 de tări comunitare.

Din agenda saptaminii este de notat vizita secretarului de stat american la Kiev, programata pentru joi si la sfirsitul saptaminii va avea loc reuniunea de la München pe teme de Securitate, reuniune unde seful diplomaţiei Statelor Unite urmeaza sa se intilneasca cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov.

XS
SM
MD
LG