Linkuri accesibilitate

O nouă încercare la Minsk de a redeschide dialogul în criza ucraineană


Situația militară din Donbas, 31 ianuarie 2015.

Între timp, luptele din estul Ucrainei continuă să facă victime.

Reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, OSCE și ai separatiștilor pro-ruși au sosit la Minsk într-o nouă încercare de a redeschide dialogul pentru rezolvarea crizei din estul Ucrainei.

Fostul președinte ucrainean Leonind Kucima, ambasadrul rus în Ucraina, Mihail Zuabov, și reprezentanta OSCE, Heidi Tagliavini, au fost văzuți îndreptîndu-se în automobile spre Minsk, după ce au sosit la aeroport.

Se relatează că doi reprezentanți ai separatiștilor pro-ruși, care luptă împotriva forțelor guvernamentale în estul Ucrainei, au sosit și ei ceva mai devreme la Minsk.

Agenția rusă de știri Interfax citează o sursă neidentificată cu declarația că Leonid Kucima a repetat că va sta de vorbă numai cu liderii separatiști care au semnat precedentul acord de încetare a focului de la Minsk în septembrie - e vorba de Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki.

Potrivit sursei citate de Interfax, dacă Zaharcenko și Plotnițki nu apar, e posibil ca Leonid Kucima să zboare înapoi la Kiev.

Autoritățile de la Kiev au anunțat între timp că 15 militari și 3 civili au fost uciși în confruntările dintre armata ucraineană și rebelii pro-ruși din estul țării, în ultimele 24 de ore.

Kievul speră să poată negocia la Minsk un acord de încetare a focului, în ciuda afirmațiilor rebelilor că își vor continu ofensiva în est.

Runda de negocieri de sâmbătă fusese convenită de urgenţă după ce vineri discuţiile au fost amînate din cauza neînțelegerilor legate de cine ar fi trebuit să-i reprezinte pe rebeli.

Leonid Kucima a declarat că speră ca la negocierile de sâmbătă să fie întărite înțelegerile din memorandumul din 5 septembrie şi propunerile de pace ale președintelui Petro Proroşenko și ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Vineri, într-o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Poroşenko a spus din nou că e nevoie de un acord de încetare a focului.

Departamentul de stat de la Washington a anunţat ca secretarul de stat John Kerry se va afla la Kiev în 5 februarie pentru a-şi exprima sprijinul pentru autorităţile de la Kiev.

S-au făcut că speculații şeful diplomației americane ar putea să facă o escala și la Moscova, în viitorul său turneu european, dar purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat a declarat că nu există un astfel de plan.

John Kerry îl va întîlni însă pe omologul său rus Serghei Lavrov la München, la Conferința pentru Securitate în Europa.

XS
SM
MD
LG