Linkuri accesibilitate

Spania și exemplul elen


La o demonstrație de protest la Madrid
La o demonstrație de protest la Madrid

Podemos dă vina pentru criză pe „o minoritate coruptă care are la activ cel mai mare jaf din istoria Spaniei moderne”.

Victoria categorică în alegerile din Grecia a mișcării radicale de stânga Syriza încurajează formațiuni noi cu programe asemănătoare din alte țări lovite de criză, ca Spania.

Îmbărbătată de succesul Syrizei elene, formațiunea spaniolă de protest Podemos – adică „Putem” - a anunțat că-și începe anul electoral cu o demonstrație de masă sâmbătă și promite să răstoarne elita politică pe care o consideră coruptă, transmite AFP.

Victoria electorală a partidului grec în alegerile de duminica trecută a venit într-un moment cum nu se putea mai prielnic pentru Podemos, care plănuia oricum un „Marș pentru schimbare” în piața Puerta del Sol din Madrid.

„Speranța se naște”, a proclamat, după victoria Syrizei, Pablo Iglesias, liderul Podemos, un fost lector universitar de politologie.

Iglesias, în vârstă de 36 de ani, a apărut alături de liderul Syrizei, Alexis Tsipras, în timpul campaniei electorale grecești.

Podemos a luat ființă în urmă cu numai un an, dar a urcat rapid în sondajele de opinie promițând să lupte împotriva a ceea ce Iglesias numește „casta” liderilor politici.

„A început numărătoarea inversă pentru casta conducătoare”, le-a spus Iglesias suporterilor spanioli în ziua alegerilor grecești, explicând într-un interviu televizat ce semnificație are victoria Syrizei.

„Eu cred că victoria limpede a Syrizei va provoca noutăți în panorama politică greacă. Grecii vor avea de exemplu un premier grec cu adevărat, nu un delegat al (cancelarului german) Angela Merkel. El va pune mai presus de orice interesele țării și ale poporului său”.

Mișcarea Podemos este într-o măsură urmașa protestelor îndelungate ale așa-numiților „Indignados”, care umpleau piețele spaniole în anul 2011 cerând schimbări în plină criză economică.

Spaniolii au fost tot mai uluiți să afle, în acei ani, câte afaceri necurate aveau loc cu participarea politicienilor, aceiași care impuneau populației noi suferințe în numele austerității necesare pentru depășirea crizei.

Între timp, Spania a ieșit din recesiune, dar încă aproape un sfert din spaniolii apți de muncă sunt șomeri.

Podemos dă vina pentru criză pe „o minoritate coruptă care are la activ cel mai mare jaf din istoria Spaniei moderne”.

Protestele de stradă din vremea crizei s-au diminuat treptat ca amploare din 2013, dar liderii „indignaților” au format în ianuarie 2014 Podemos. Numai patru luni mai târziu, partidul obținea 1,2 milioane de voturi la alegerile europarlamentare, având acum cinci locuri în legislativul UE.

În multe sondaje Podemos a depășit stânga tradițională, adică Partidul Socialist, iar în unele se află înaintea principalului partid de centru-dreapta, Partidul Popular, aflat la guvernare.

Socialiștii și Popularii au condus alternativ Spania de la sfârșitul dictaturii lui Franco în 1975. Amenințând să rupă cu sistemul de două partide, Podemos le-a oferit celor doi vechi rivali un nou adversar comun, pe care ei îl consideră populist.

Premierul Marian Rajoy a avertizat spaniolii să „nu joace ruleta rusă” sprijinind Podemos, care promite „stelele de pe cer”, dar nu este în stare de nimic.

Iar presa spaniolă cu simpatii de stânga sau de dreapta este destul de critică și ea, acuzând Podemos de legături cu liderii stângiști ai Venezuelei sau de nereguli în trecutul unora din conducătorii mișcării.

Podemos s-a mobilizat mai ales prin rețelele sociale, organizând online și alegerea conducerii. Convocarea unui marș, cel de sâmbătă, este o premieră pentru partid.

„Este un pariu riscant – a spus AFP, Jose Ignacio Torreblanca, care scrie o carte despre Podemos – partidul trebuie să dovedească în sfârșit că poate scoate oamenii în stradă în număr mare, că nu este o formațiune virtuală”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG