Linkuri accesibilitate

Ecuația cu o necunoscută: PL (Ziarul Național)


Banca Mondială este în așteptarea planurilor de reformă ale noului guvern.

După două luni de la alegerile parlamentare există un premier desemnat, care însă trebuie votat, scrie Victor Ciobanu în editorialul său din Ziarul Național. Pentru moment, continuă autorul, există o alianță PLDM-PD, aceasta însemnând 42 de voturi și certitudinea că PSRM-ul lui Igor Dodon și comuniștii lui Voronin nu vor susține Guvernul Leancă. În acesta ecuație, există însă și o necunoscută. Victor Ciobanu se referă la Partidul Liberal. De ce nu ar vota acesta guvernul Leancă, se întreabă autorul? ca o posibilitate de a face ceva pentru țară. „Nu zic că acordul nu mai poate fi renegociat, dar nici rupt nu poate fi, astfel încât să revină PL-ul la guvernare”, scrie editorialistul.

Într-un articol publicat în Adevărul Moldova, jurnalistul George Damian observă că ceea ce era de aşteptat a început să se întâmple: Voronin şi Partidul Comuniştilor au început să blocheze paşii făcuţi de Republica Moldova în drumul spre Uniunea Europeană. Autorul scrie că binomul Vlad Filat-Marian Lupu a ales soluţia riscantă a mersului pe sârmă, echilibrându-se cu un baston la capetele căruia se găsesc în stânga Vladimir Voronin, iar în dreapta Mihai Ghimpu. Jurnalistul în numește pe liderul comunist un lup în blană de oaie întrucât după ce a votat preşedintele Parlamentului, pentru postul de premier a început să pună condiţii, cerând unul apolitic. O asemenea variantă echivalează în opinia autorului cu blocarea reformelor prevăzute în Acordul de asociere cu UE – reforme care au nevoie de un puternic sprijin politic, conchide autorul.

După mai multe luni de negocieri, Banca Mondială este în așteptarea planurilor de reformă ale noului guvern, anunţă Alex Kremer, director de țară al instituției. Oficialul scrie pe blogul Băncii Mondiale că sectorul bancar din Republica Moldova are nevoie de o curățire, aceasta însemnând că băncile trebuie să respecte prevederile legislative, fără a permite interferențe din partea politicienilor care promovează interese obscure. De asemenea, scrie Alex Kremer este nevoie de mai multă transparenţă şi mai puţină corupţie în afaceri. Comparând situația din 2009 și 2013, oficialul observă îmbunătăţiri în transport, accesul la finanţare, securitate, energie, reglementările vamale şi telecomunicaţii. Totuşi, mai rămân nerezolvate două mari probleme care împiedică dezvoltarea sectorului – instabilitatea politică şi corupţia.

Este clar că liderul PL, Mihai Ghimpu, doreşte ca formaţiunea sa să participe la guvernare, precum revenirea acestuia şi-o doresc şi ceilalţi parteneri de dialog, constată Arcadie Gherasim într-un material publicat pe platforma „Politicon”. Acesta observă că PCRM-ul a dat de gustul condiţionărilor, astfel calea de urmat ar fi reluarea negocierilor între politicieni care să finalizeze cu semnarea de către PL a unui acord adiţional celui care a servit pentru crearea alianţei dintre PLDM şi PD. Arcadie Gherasim mai propune ca relaţia cu PCRM-ul să fie una în formatul 3+1, în baza unei legi a opoziţiei, în care să fie consfinţită participarea lor la treburile publice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG