Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch: numeroase guverne comit o mare greșeală neglijând drepturile omului...


Avertismente în Raportul anual al organizației cu sediul la New York.

Organizația Human Rights Watch avertizează într-un raport anual despre starea drepturilor omului în lume că numeroase guverne comit „o mare greșeală”, neglijând aceste drepturi în încercarea de a asigura securitatea.

Noul studiu al organizației Human Rights Watch cu sediul la New York analizează situația drepturilor omului în 90 de țări, de la sfârșitul lui 2013 până în noiembrie 2014.

La lansarea studiului, directorul organizației, Kenneth Roth, a spus că încălcările drepturilor omului au jucat un rol important în „multiplicarea sau agravarea” provocărilor globale ca extremismul islamic sau criza ucraineană.

El susține că „apărarea drepturilor omului și asigurarea responsabilității democratice reprezintă cheia” rezolvării unor asemenea probleme și nu invers.

Andrew Stroehlein, directorul de presă pentru Europa al Human Rights Watch, a explicat Europei Libere mai pe larg ce se are în vedere:

„Vedem la scară globală o mulțime de scuze pentru a nu întări drepturile fundamentale din cauza îngrijorărilor de securitate. Nu este ceva nou, dar este un fenomen care credem că s-a accelerat în ultimul an sau doi”.

„Noi dorim să întoarcem la 180 de grade ideea drepturilor omului contrapuse securității pentru că nu ai securitate decât dacă sunt garantate drepturile omului”.

În prezentarea studiului, directorul Human Rights Watch, Kenneth Roth, a adus ca exemplu situația din Siria și Irak, spunând că „politicile sectare și abuzive ale guvernelor” din cele două țări precum și „indiferența internațională” au fost factori importanți care au alimentat gruparea extremistă Statul Islamic.

Tot așa, reacția relativ restrânsă a Occidentului față de persecutarea opiniilor disidente și societății civile în Rusia „ar putea să fi agravat” criza ucraineană, a spus directorul Human Rights Watch. Iar controlul căpătat de Kremlin asupra sistemului informațional i-au permis să suprime orice critică la adresa acțiunilor sale în Ucraina:

„Nimeni din partea Occidentului nu s-a opus în mod coerent și direct”, a spus Europei Libere Andrew Stroehlein. Iar acest fapt, a continuat directorul de presă pentru Europa al Human Rights Watch, a dat Moscovei impresia că poate merge tot așa mai departe. „Vedem din nou că securitatea și drepturile omului nu sunt opuse una alteia, ci dimpotrivă, nu obții una fără cealaltă”.

După aceeași logică, dorința de a prezenta Ucraina ca victimă inocentă a agresiunii rusești a făcut ca Occidentul să evite criticarea abuzurilor ucrainene, inclusiv „folosirea batalioanelor de voluntari care abuzează în mod curent deținuții, sau deschiderea focului fără discernământ în zonele populate”, a spus Keneth Roth, adăugând că și forțele separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei „au comis abuzuri serioase față de deținuți și au pus în pericol populația civilă, lansând atacuri din mijlocul civililor.

Nici în alte zone ale fostului spațiu sovietic „nu s-a petrecut nimic spectaculos de pozitiv anul acesta”, a spus Europei Libere directorul de presă pentru Europa al Human Rights Watch, Andrew Stroehlein, menționând dimpotrivă deteriorarea situației din Azerbaidjan unde societatea civilă și criticii puterii ar fi supuși, în cuvintele lui, unor „persecuții oribile”.

Abuzurile s-au petrecut chiar în timp ce Azerbaidjanul a preluat, în mai, președinția pe jumătate de an a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, principala organizație europeană pentru drepturile omului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG