Linkuri accesibilitate

Chișinăul nu mai poate fi alintat la nesfârșit, susținerea României nu mai poate și nu mai trebuie să fie necondiționată (V.Naumescu/Info Prut)


Reţinerea în orașul Odesa din Ucraina a trei cetățeni din R. Moldova (Ziarul de Gardă).

Portalul Info Prut relatează de la o dezbatere organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre pe tema crizei politice de la Chişinău. Geostrategul Dan Dungaciu este citat cu opinia că relația cu România se va schimba, chiar dacă Republica Moldova va fi cea mai importantă temă de politică externă pentru România. Valentin Naumescu, conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, descrie astfel situaţia politică de la Chişinău: două dintre cele trei partide pro-europene au decis să negocieze cu comuniștii o nouă putere politică, care să susțină o guvernare minoritară. Vechea Mioriță își trăiește realitatea peste Prut. Această majoritate hibridă neocomunistă impune o serie de reconsiderări politice din partea României, UE și SUA. Comuniștii de la Chișinău sunt moștenitorii sovieticilor și cei mai mari adversari ai românismului. Concluzia analistului este că Chișinăul nu mai poate fi alintat la nesfârșit, că susținerea României nu mai poate și nu mai trebuie să fie necondiționată, că suportul Bucureștiului trebuie să fie consonant cu realizările de la Chișinău.

Ion Preaşca scrie pe portalul „MoldStreet” despre succesele înregistrate de cel mai mare producător de energie electrică din Moldova, Centrala Electrică de la Cuciurgan(localizată în stânga Nistrului) urmare a creşterii cererii din partea malului drept. Compania a înregistrat în anul 2014 o creştere cu 28% a producţiei de curent. Autorul precizează că acest rezultat se datorează în special majorării achiziţiilor de curent electric de către companiile de distribuţie a energiei electrice de pe malul drept al Nistrului. Precum şi sistării de către Ucraina a livrărilor de energie în Moldova, în urma căreia Centrala de la Cuciurgan a rămas fără concurent.

Victor Moşneag scrie în „Ziarul de Gardă” „frontiera” dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile de la Chișinău, reprezintă o modalitate sigură pentru infractori de a scăpa de problemele cu justiția. Autorul menţionează că schema este una simplă și, în ultimii ani, i-a ajutat să plece nestingherit din R. Moldova pe blogger-ul rus Eduard Baghirov, pe judecătoarea condamnată Elena Roibu și, mai nou, pe ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc. „În trecut, au fost cazuri când partea moldovenească a colaborat cu cei din stânga Nistrului pentru a reține anumite persoane. Dar, e adevărat, aceste colaborări nu sunt permanente, ci mai degrabă bazate pe anumite interese. În general, este o problemă. Este greu, la modul practic, să dai soluții pentru a o putea rezolva”, susţine Alexandru Zubco, jurist la asociația Promo-Lex.

Jurnaliştii de la „Ziarul Naţional” dau detalii despre reţinerea, în orașul Odesa din Ucraina, a trei cetățeni din R. Moldova. Potrivit portalului dumskaya.net la care fac trimitere autorii, cei trei se deplasau cu o mașină de model „Audi”, cu numere de înregistrare din R. Moldova. Potrivit sursei, în automobilul acestora au fost găsite mai multe obiecte explozibile, arme de foc și grenade. Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a confirmat pentru „Ziarul Naţional” acest caz, menționând că este vorba despre trei bărbați, doi dintre aceștia dețin pașapoarte moldovenești, iar unul - document eliberat de pretinsele autorități din regiunea transnistreană. Cei trei ar face parte dintr-o grupare criminală care ar fi acționat atât în R. Moldova și regiunea transnistreană, cât și în Ucraina, precizează sursa.

Într-o analiză despre situaţia economică din Republica Moldova publicată de „Wall Street Moldova” se arată că deprecierea continuă a leului moldovenesc are efecte din ce în ce mai nefaste asupra capacității de plată a populației și asupra întregii economii naționale. În 2015 va fi o scădere a evoluției economiei în dinamică comparativ cu anul trecut, un deficit bugetar mai mare, credite mai scumpe. Mai mult ca atât, unii economiști sunt de părere că Moldova intră într-o criză financiară asemeni celei din ’98”, notează autorul. „Intrăm într-o criză foarte puternică, poate asemănătoare celei din ’98. Aici au de câştigat doar acele persoane care nu au credite în lei şi nici în valută… De câştigat au acei care au avut dolari în buzunar”, a spus Sveatoslav Mihalachi, director la „Alpha Invest”.

XS
SM
MD
LG