Linkuri accesibilitate

APCE cere Rusiei să o elibereze în 24 de ore pe Nadia Savcenko


Într-o rezoluție pe marginea dreptului Federației Ruse de a mai face parte din APCE, Adunarea Parlamentară cere autorităților ruse „să o elibereze în 24 de ore pe Nadia Savcenko (pilotul militar ucrainean deţinut la Moscova) și să o predea ori autorităților ucrainene, ori autorităților unei țări terțe”.

Propusă de deputatul socialist Stefan Schennach, rezoluția prevede, totodată, o serie de sancțiuni la adresa Federației Ruse: delegații ruși nu vor avea drept de vot și nu vor fi reprezentați în organismele de conducere ale APCE (Birou, Comitetul permanent și Comitetul prezidenţial). În plus, Rusia nu va avea dreptul de a avea raportori, reprezentanți în comitetele ad-hoc pentru observarea alegerilor sau de a reprezenta APCE în organismele Consiliului Europei și în relația cu alte organizații externe.

APCE „condamnă Rusia pentru continua violare gravă a legilor internaționale în chestiunea ucraineană”, se mai spune în rezoluția adoptată miercuri seară la Strasbourg.

APCE „condamnă anexarea ilegală a Crimeei și integrarea acesteia în Federația Rusă”, mai arată documentul, care critică și rolul Rusiei de a „instiga și escalada situația din Ucraina, inclusiv prin furnizare de arme și insurgenți, și prin acțiuni militare acoperite ale trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei”.

XS
SM
MD
LG