Linkuri accesibilitate

Lipsă de consens în UE privind prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei


Ambasadorii celor 28 de țări din Uniunea Europeană nu au putut ajunge la un consens privind prelungirea sancțiunilor existente împotriva Rusiei și, eventual, impunerea de noi sancțiuni. Motivul este opoziția noului guvern de la Atena, care susține că nu a fost consultat înainte de a se negocia acordul privind sancțiunile. Acestea au fost impuse treptat, anul trecut, după ce Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea. Extinderea și impunerea de noi sancțiuni este motivată de intensificarea luptelor în estul Ucrainei, dovadă că Rusia nu exercită presiuni asupra separatiștilor pentru a obține respectarea acordului de la Minsk privind încetarea luptelor.

Joi, la Bruxelles, are loc reuniunea miniștrilor de externe din UE, iar ambasadorii țărilor membre vor încerca să ajungă, totuși, la un compromis, înainte de începerea reuniunii.

Tot joi, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, va pleca la Atena pentru convorbiri cu noul guvern condus de Alexis Tsipras.

Într-un interviu cu televiziunea publică germană (ZDF), Schulz s-a declarat „șocat” de decizia Greciei de a nu susţine poziția comună a Uniunii Europene în raport cu Rusia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG