Linkuri accesibilitate

Avocatul Nadiei Savcenko negociază la APCE eliberarea acesteia


Nadia Savcenko
Nadia Savcenko

Mark Feygin: „Ideal ar fi ca Rusia să o elibereze astăzi, înainte de a-și recâștiga drepturile în cadrul APCE”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei votează în această seară o rezoluție care pune în discuție dreptul delegației ruse de a mai face parte din organizație ca urmare a activității Rusiei în Ucraina. Un raport întocmit de parlamentarul austriac socialist Stefan Schennach propune „menținerea dialogului cu Rusia” și, ca atare, acceptarea delegației ruse în cadrul APCE cu limitarea unor drepturi ”pentru a condamna gravele violări ale satutului COE si obligațiilor de membru ale Rusiei”. Schennach propune ca Rusia să nu mai aibă dreptul de a avea raportori, reprezentanți în comitetele ad hoc pentru observarea alegerilor sau de a reprezenta APCE in organismele COE si în relația cu alte organizații externe. Însă raportorul de opinie Hans Franken (PPE) a înaintat un amendament care cere, în plus, eliberarea Nadiei Savcenko, pilotul ucrainian aflat în greva foamei într-o închisoare din Rusia (învinuită fiind de implicare în moartea unor jurnaliști ruși în timpul conflictului din estul Ucrainei). Adoptarea acestui amendament ar putea fi rodul negocierilor purtate de avocatul Nadiei Savcenko, Mark Feygin, aflat zilele acestea la Strasbourg. Iolanda Bădiliță a stat de vorbă cu Feygin, care a acordat Europei Libere un interviu în exclusivitate.

Europa Liberă: Dle Feygin, care este în acest moment starea de sănătate a clientei Dvs.?

Mark Feygin: „Starea sănătății ei se înrăutățește pe zi ce trece din cauza grevei foamei. Cu cât prelungește greva foamei, cu atât viața ei este și mai mult în pericol.”

Europa Liberă: Cu ce mandat ați venit la APCE ? Ce doriți să obțineți ?

Mark Feygin: „Ne-am grăbit să venim aici din cauza condiției precare a sănătății dnei Savcenko. Apoi, am dorit să reamintim membrilor APCE că și Nadia Savcenko este delegat din partea Ucrainei. Este membru al delegației ucrainiene și, cu toate acestea, nu a putut participa la sesiune pentru că este în detenție în Rusia. Însă, ca și ceilalți membri APCE dna Savcenko are imunitate pentru această activitate și ar fi trebuit eliberată pentru a participa la lucrările sesiunii de la Strasbourg. În orice caz, nu a fost eliberată, este în continuare în greva foamei, iar starea ei se va înrăutăți foarte mult!”

Europa Liberă: Din informațiile noastre negociați cu APCE o condiționare a acreditării delegației Federației Ruse la APCE de eliberărea Nadiei Savcenko. Este adevărat ?

Avocatul Nadiei Savcenko negociază la APCE eliberarea acesteia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:40 0:00

Mark Feygin: „Încercăm, este adevărat, să influențăm membri ai APCE , încercăm să determinăm APCE să pună o serie de condiții Federației Ruse pentru eliberarea Nadiei Savcenko.”

Europa Liberă : Asta înseamnă că doriți ca ea să fie eliberată înainte ca APCE să voteze (miercuri, 28 ianuarie) pentru acreditarea delegației ruse. Adică sperați ca până diseară clienta Dvs. să fie liberă! Doriți ca Moscova să o elibereze pe Savcenko și apoi să obțină acreditarea la APCE ?

Mark Feygin: „Da, exact. Aceasta ar fi situația ideală. Ca Rusia să o elibereze astăzi, înainte de a-și recâștiga drepturile în cadrul APCE. Solicităm din parea APCE o decizie clară în acest sens, iar din partea Rusiei același lucru.”

Europa Liberă: Pe ce vă bazați solicitarea de eliberare ? Care sunt argumentele Dvs.?

Mark Feygin: „Pe faptul că fiind deputat APCE, dna Savcenko are privilegii diplomatice care ii conferă dreptul sa fie eliberată (n.a. pentru activitatea în APCE). Acest lucru este prevăzut în Regulamentul de privilegii și imunități al APCE și în Statutul COE și APCE. Iar Rusia a adoptat ambele documente. Apoi aducem toate dovezile legale cu privire la nevinovăția Nadiei Savcenko. Federația Rusă nu are nici un argument legal pentru a menține arestul în acest caz.”

Europa Liberă: Ați trimis o schisoare dlui Putin pe marginea acestui caz. Ați primit un răspuns?

Mark Feygin: „Nu, nu am primit, și am știut de la bun început că așa va fi. Nici nu am așteptat un răspuns. De aceea am și făcut publică scrisoarea. Ideea a fost să fac publice argumentele pentru care Nadia trebuie eliberată. Asta mai ales pentru a contracara propaganda pe care o avem în Rusia care creaza o perceptie negativă asupra acestui caz.”

Europa Liberă : Dle Fegyn, ultima mea întrebare: sunteți cetățean rus și apărați, la Moscova, un cetățean ucrainean, care nu este o persoană oarecare, ci un erou național. Cum este pentru Dvs,, un rus, în acest context al conflictului dintre Rusia și Ucraina, să apărați un erou național ucrainian?

Mark Feygin: „Adevărul este că eu nu sunt un simplu avocat. Eu sunt mai degrabă o persoană care luptă în mod constant cu regimul autoritar al dlui Putin. Cu sau fără cazul Savcenko eu sunt un dușman al acestui regim. Sunt activ în multe procese politice, sunt apărător al multor apărători ai drepturilor omului, sau al celor care sunt oprimați de sistem pentru opțiunile sau opiniile lor politice. Am apărat în justiție Pussy Riot, de exemplu, este natura mea să apăr astfel de activiști. De aceea Cremlinul mă urăște și viceversa. Sunt convins că va veni o zi când acest sistemul va cădea. Iar toată acestă atmosfera negativă care se construiește în jurul meu mă stimulează să lupt și mai mult.”

* Mulțumiri dnei Lyudmyla Kozlovska, președintei fundației OPEN DIALOG, pentru facilitarea obținerii acestui interviu.

XS
SM
MD
LG