Linkuri accesibilitate

Nicolae Ţîu: „Ceea ce întreprinde astăzi Rusia în Ucraina este o repetare la indigo a ceea ce au făcut în R. Moldova”


La Parada militară de la Tiraspol, 2 septembrie 2012
La Parada militară de la Tiraspol, 2 septembrie 2012

Un fost ministru de externe al Republicii Moldova în dialog cu Valentina Ursu.

De vorbă cu primul ministru de externe moldovean, Nicolae Țîu, despre politica rusească în chestiunea transnistreană – mai exact, despre remarcile vice-ministrului de externe Grigori Karasin privind viitorul statut al raioanelor din stânga Nistrului.

Europa Liberă: Am reţinut o declaraţie pe care o făcea un diplomat rus şi anume adjunctul de la externe din Federaţia Rusă, Grigori Karasin, spunând că regiunii transnistrene ar trebui să i se ofere un statut de raion cu garanţii speciale în cadrul statului moldovenesc unic. Ce ar însemna că Rusia la acest moment face această declaraţie?

Nicolae Țîu: „Aşa fel de declaraţii este bine să le facă la masa de tratative, negocieri, dar nu în presă. În presă ar fi bine ca după ce s-a negociat, să informeze opinia publică. Dar aceasta mi se pare că nu e atât de serios. În contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, mie mi se pare că ei încearcă să facă nişte declaraţii ca, într-un fel, să schimbe opinia oamenilor la nivel internaţional referitor la ceea ce fac ei acolo, un fel: „Iată, vedeţi, noi propunem chiar şi în Republica Moldova să soluţionăm conflictul”, care, practic, a fost lansat de ei la începutul anilor ʾ90 şi până astăzi nu este soluţionat. Dar mie mi se pare că ceea ce întreprinde astăzi Rusia în Ucraina, face o repetare la indigo, ceea ce au făcut în Republica Moldova. Şi atunci le-a mers, dar astăzi este altă situaţie. Şi cu cât ei vor agrava situaţia, cu atât mai multe sancţiuni vor fi puse asupra dezvoltării Rusiei.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că autorităţile de la Kremlin încearcă să transnistrizeze Ucraina, partea estică?

Nicolae Tîu
Nicolae Tîu

Nicolae Țîu: „Da, partea de răsărit a Ucrainei.”

Europa Liberă: Rada Supremă de la Kiev a adoptat o decizie, declarând Federaţia Rusă drept un stat agresor în Ucraina. Ce schimbă în relaţia bilaterală şi pe plan internaţional această decizie care au luat-o deputaţii ucraineni?

Nicolae Țîu: „Ei au luat o decizie corectă. Deoarece nu demult am privit cum tancuri au trecut frontiera dintre Rusia spre Ucraina, tot armamentul este transportat din Rusia şi participă foarte mulţi din Rusia, chiar e o agresiune împotriva Ucrainei.”

Europa Liberă: Ca să revenim la declaraţiile lui Grigori Karasin, care spunea că regiunea transnistreană trebuie să fie un raion special. Ce fel de statut trebuie să fie elaborat şi aprobat, ca cele două maluri ale Nistrului să se reintegreze?

Nicolae Țîu: „Acest statut trebuie să fie elaborat de Parlamentul Republicii Moldova. Deoarece Rusia a recunoscut Republica Moldova în întregime, nu a recunoscut Republica Moldova până la Nistru.”

Europa Liberă: Şi autorităţile de la Chişinău în aceşti 23 de ani nu au fost capabile să elaboreze un asemenea statut?

Nicolae Țîu: „Poate şi au fost. Dar noi cunoaştem că principalul participant la soluţionarea conflictului în formatul „5+2” este Rusia.”

Europa Liberă: Şi rolul Moscovei care rămâne a fi în soluţionarea acestei probleme?

Nicolae Țîu: „Rusia este un participant foarte important la aceste negocieri. Şi ei promovează interesul Rusiei în această regiune, ca noi să rămânem în zona de influenţă a Rusiei. Noi trebuie să luptăm să promovăm interesul nostru. Aş vrea să menţionez faptul, atunci când noi am semnat Acordul de Asociere, s-a văzut care a fost reacţia Federaţiei Ruse – embargouri, declaraţii, fac tot ce pot împotriva Republicii Moldova... Dar doamna Gherman a fost la înălţime, a lămurit că acesta este în interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce formatul de negocieri „5+2” privind reglementarea transnistreană nu dă rezultate?

Grigori Karasin
Grigori Karasin

Nicolae Țîu: „Fiindcă atunci când s-a propus acest format, în opinia mea, cei care au propus din partea Moldovei nu au fost serioşi.”

Europa Liberă: Adică?

Nicolae Țîu: „Acest format nu poate soluţiona acest conflict.”

Europa Liberă: Există şanse să fie elaborat şi votat un statut pentru stânga Nistrului?

Nicolae Țîu: „Pentru raionul nistrean?”

Europa Liberă: Aşa cum zice domnul Karasin, da.

Nicolae Țîu: „Numai în urma negocierilor. Atunci când se vor lansa negocieri şi Rusia va veni cu această propunere acolo, atunci Republica Moldova trebuie să aibă pregătită deja o variantă, aproximativ cum a propus dumnealui, dar să fie adaptată la interesul Republicii Moldova. Eu încă o dată revin: dacă dumnealor au propus, rușii, acum ai noştri, după formarea guvernului, imediat trebuie să contacteze partea rusă şi să lanseze negocieri pentru a adopta acest statut pentru acest raion. Ar fi bine ca noi să fim pregătiţi pentru a propune o soluţie viabilă, în concordanţă cu interesul Republicii Moldova. Noi ar fi bine să fim mai curajoşi, mai insistenţi. Da, eu înţeleg că trebuie să fim şi diplomaţi, dar diplomaţia acceptă curajul, insistenţa pentru a promova politica noastră în soluţionarea conflictului transnistrean.”

XS
SM
MD
LG