Linkuri accesibilitate

După ce l-a condamnat cu o săptămână în urmă, Curtea de Apel a spus că mai are nevoie de un raport polițienesc suplimentar pentru a decide dacă îl anunţă sau nu în căutare pe fostul ministru de interne.

Curtea de Apel Chișinău a răspuns poliției că nu poate examina deocamdată cererea de a-l anunța în căutare pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare pentru rolul jucat la reprimarea tinerilor în urma protestelor anticomuniste violente din aprilie 2009. Luni, poliția a cerut anunțarea lui Papuc în căutare. Dar instanța care-l condamnase cu o săptămână mai devreme a spus că mai are nevoie de un raport polițienesc pentru a decide. Locul aflării lui Papuc este învăluit de mister. Nici cele întâmplate în 2009 nu au fost elucidate pe deplin. Câțiva trecători de la care își începe Tamara Grejdeanu relatarea își amintesc vag de evenimentele de atunci, dar numele lui Papuc le împrospătează memoria:

„Chiar, de exemplu, acum a fost judecat fostul ministru, asta este un fel de farsă.”

„Eu singur am fost bătut aici, în parc, nu departe, aşa că niciodată nu o să fie pedepsite organele.”

„Nu am prea multe ce să îmi amintesc, dar cred că fiecare cetăţean ar vrea să ştie adevărul.”

„De auzit am auzit, dar nu este nici o dreptate.”

Fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc a fost condamnat la detenţie pentru neglijență în serviciu admisă în timpul tulburărilor din aprilie 2009. După anunţarea sentinței, acesta a fost lăsat să plece din sala de judecată, reţinerea lui, fiind pusă a doua zi în sarcina poliţiei municipale Chişinău. După o săptămână de căutări, spune Sabina Cojuşneanu, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului general de poliţie, oamenii legii ar avea nevoie de o dispoziţie suplimentară din partea Curţii de Apel, urmând ca după aceasta Gheorghe Papuc să fie căutat în toată republica:

„La moment, ceea ce s-a făcut a fost verificarea domiciliului, a locului de muncă şi a altor locuri posibile unde ar putea să apară. În toate locurile respective rezultatele nu au fost pozitive. În baza scrisorii pe care noi am expediat-o, Curtea de Apel urmează să dispună căutarea lui Gheorghe Papuc şi noi, în baza documentului dat, urmează deja să iniţiem căutarea pe toată ţara.”

Încătuşarea lui Gheorghe Papuc, la aproape 6 ani de la evenimentele din aprilie 2009, a fost pusă la îndoială de unii observatori, chiar din momentul în care oamenii legii i-au anunţat pedeapsa. Faptul că acesta este încă de negăsit, în opinia avocatului Roman Zadoinov, este un semn că arestarea lui se tărăgănează deliberat, pentru a-i lăsa timp să se eschiveze de pedeapsă:

„Nimeni nu vrea să îl caute, nu există dorinţă. În primul rând, i s-a creat situaţia şi circumstanţele ca el să poată să fugă. Conform Codului de procedură penală, după decizia Curţii de Apel, el trebuia să fie arestat chiar în sala de judecată. Codul de executare spune că poliţia este obligată să-l anunţe singur în căutare în baza deciziei prin care el a fost condamnat, inclusiv în căutare internaţională. Aici poliţia decide, nu instanţa de judecată. Instanţa de judecată deja a decis - condamnare.”

Felul în care a decurs procesul de judecată a generalului Papuc - acesta fiind declarat nevinovat în prima instanţă, apoi condamnat de a doua şi lăsat să plece nestingherit după şedinţa de judecată - este dovada unei justiţii selective, susţine jurista Nadejda Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice;

„Eu nu înţeleg, de ce nu au transmis hotărârea mai rapid, de ce nu au invitat poliţia la şedinţa Curţii de Apel, doar au ştiut că se va examina cauza respectivă, au ştiut că au inculpat, că ar putea fi eliberată o hotărâre de condamnare, deci care este problema, chiar nu înţeleg. De ce în cazuri obişnuite omul este reţinut direct în instanţă, pe când într-un caz de acesta, uitaţi-vă, apar tot felul de pretexte.”

Mihai Murzac, cel care a reprezentat interesele lui Gheorghe Papuc în instanţa de judecată, consideră însă că hotărârea Curţii de Apel ar fi ilegală, acesta urmând să fie contestată în instanţa superioară:

„Eu sunt încrezut că Curtea Supremă de Justiţie o să ne dea câştig de cauză, dar dacă nu, o să ne adresăm la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.”

Europa Liberă: Domnule avocat, dar poliţia îi cere Curţii de Apel să-l dea în căutare pe domnul Papuc, şi el nu este de găsit?

„Nu cunosc, nu cunosc ce au făcut ei şi ce face poliţia. Absolut nimeni nu-mi dă dare de seamă pe marginea problemelor date.”

Dacă la începutul săptămânii trecute poliţia evita să anunţe că fostul ministru de interne se eschivează de la pedeapsă, acum, oamenii legii au certitudinea că acesta încearcă să fugă de închisoare. Sabina Cojuşneanu, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului General, spune că poliţia a răspuns la solicitările Curţii de Apel şi aşteaptă dispoziţia instanţei pentru a avea temeiul juridic să reînceapă căutările.

XS
SM
MD
LG