Linkuri accesibilitate

Auschwitz-Birkenau: memorie şi politică


Miroslaw Celka, un supraviețuitor al lagărului nazist de exterminare Auschwitz, 27 ianuarie 2015
Miroslaw Celka, un supraviețuitor al lagărului nazist de exterminare Auschwitz, 27 ianuarie 2015

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la eliberarea celui mai odios dintre lagărele de exterminare ale Germaniei naziste.

Lideri politici și supraviețuitori ai Holocaustului au marcat astăzi împlinirea a 70 de ani de la eliberarea celui mai odios dintre lagărele de exterminare ale Germaniei naziste, cel de la Auschwitz, în Polonia.

Aproximativ 3000 de oaspeți din lumea întreagă au răspuns invitației organizațiilor evreiești și conducerii Poloniei participând la cea de-a 70-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau de către Armata Roșie. Ziua eliberării lagărului este totodată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului.

Supravieţuitori ai Holocaustului, în primele rânduri la ceremonia de la Auschwitz-Birkenau, în apropiere de Oswiecim, 27 ianuarie 2015
Supravieţuitori ai Holocaustului, în primele rânduri la ceremonia de la Auschwitz-Birkenau, în apropiere de Oswiecim, 27 ianuarie 2015

În primele rânduri ale sălii de ceremonii, de fapt un cort imens ridicat pe locul lagărului morții unde au pierit după unele estimări 2 milioane de oameni, majoritatea evrei, s-au aflat supraviețuitorii.

Iată ce a declarat agenției Reuters mai devreme, înaintea începerii părții oficiale a programului, supraviețuitoarea Elzbieta Sobczynsk:

„Mă aflu aici ca să cer să nu mai fie război niciodată. Războiul este cel mai rău lucru care se poate întâmpla omenirii. Mie mi-a fost furată copilăria și nu aș vrea să pățească la fel și alți copii”.

O altă supraviețuitoare de la Auschwitz, Alina Dabrowska:

„Nimănui nu-i vine astăzi să creadă că (deținuții) erau obligați să muncească în noroi, că dacă nu mai puteai munci erai împușcat și aruncat pe o movilă de cadavre. Am văzut aceste lucruri cu ochii mei. De aceea după război nu m-am încumetat să revin aici timp de 50 de ani. (La Auschwitz-ul pe care mi-l amintesc) nu mai erau oameni, doar deținuți, doar trupuri, doar coșurile fumegânde ale crematoriului”.

Ca în fiecare an, aniversarea Holocaustului a prilejuit în multe țări europene legături cu evoluții îngrijorătoare din prezent.

În primele rânduri au stat şi orifialităţile
În primele rânduri au stat şi orifialităţile

În Franța, care a trecut recent prin tragedia atacurilor armate cu motivație islamistă, dintre care unul asupra unui magazin evreiesc, președintele François Hollande a ținut astăzi să-i asigure pe evrei că locul lor este în Franța.

„Locul vostru, al francezilor de credință evreiască, este aici, în casa voastră. Franța este țara voastră. I-ați dat talentul, munca și curajul, uneori și sângele vostru. Țara noastră nu ar mai fi Franța dacă ar fi lipsită de voi. Dacă teroriștii vor reuși să vă alunge de pe pământul francez, să vă rupă de limba și cultura franceză, de republica franceză care i-a emancipat pe evrei, atunci ei, teroriștii, își vor atinge scopul”.

Francois Hollande a mai spus că a cerut guvernului să prezinte până la sfârșitul lunii februarie un plan de luptă împotriva rasismului și anti-semitismului.

Un apel la contracararea anti-semitismului în lumea întreagă se găsește și în declarația dată publicității astăzi la Casa Albă de către președintele Statelor Unite, Barack Obama.

În Germania confruntată de mai bine de o lună cu marșurile anti-islamiste de la Dresda, președintele Joachim Gauck a avertizat împotriva „uitării” răspunderii speciale a țării sale pentru Holocaust, iar cancelarul Angela Merkel și-a avertizat din nou compatrioții să nu se lase luați de valul xenofobiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Rabinul-Şef al Rusiei, Berel Lazar, la ceremonia de la Moscova
Preşedintele rus Vladimir Putin şi Rabinul-Şef al Rusiei, Berel Lazar, la ceremonia de la Moscova

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin, aflat în vizită la Muzeul Evreiesc, a profitat de ocazia Zilei Comemorării Holocaustului pentru a aminti rolul pozitiv jucat în al doilea război mondial de Armata Roșie și – dimpotrivă – contribuția ucraineană la Holocaust:

„Faptele istorice nu pot fi negate. Ele arată, de exemplu, cum colaboratorii lui Stepan Bandera, complicii lui Hitler, au luat parte la exterminarea evreilor, a celor din Lvov, Odesa, Kiev și din alte orașe ucrainene.”

În zilele dinaintea ceremoniei de astăzi de la Auschwitz, Polonia a înfuriat Moscova când ministrul polonez de externe Grzegorz Schetyna a spus că adevărații eliberatori ai lagărului nazist, la 27 ianuarie 1945, au fost ucrainenii din Armata Roșie.

În discursul său de astăzi, din deschiderea ceremoniei de la Auschwitz, președintele polonez Bronislaw Komorowski a asigurat Moscova de „respectul și recunoașterea” rolului jucat de Armata Roșie. În același discurs Komorowski a făcut o paralelă între două tipuri de totalitarism: nazismul german și sistemul sovietic, rememorând uciderea elitelor poloneze din ordinul dictatorului Iosif Stalin.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG