Linkuri accesibilitate

Ceremonii de aniversare a 70 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare nazist Auschwitz


Se împlinesc 70 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr de exterminare nazist, lagărul de la Auschwitz. Ocazia este marcată cu o ceremonie pe locul unde a funcționat lagărul, în Polonia, la care participă câteva sute de supraviețuitori și o serie de lideri de stat și guvern.

Este de așteptat ca aniversarea din acest an să fie ultima la care vor mai fi prezenți supraviețuitori ai lagărului, într-un număr atât de mare.

Vorbind la ceremonia de la Auschwitz, Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor, a deplâns faptul că și astăzi, în Europa, evreii mai sunt ținta unor atacuri „numai pentru că sunt evrei”.

Temă reluată în declarația de la Praga, adoptată pe 27 ianuarie de președinții de parlamente din Europa.

Vorbind astăzi la Paris, în ajunul deplasării sale la Auschwitz, președintele Franței, François Holland, s-a angajat să combată renașterea „inacceptabilă” al antisemitismului. Ultimele date statistice din Franța indică o dublare a acțiunilor antisemite în ultimul an.

Ieri, la Berlin, și cancelara Germaniei, Angela Merkel, a deplâns faptul că la 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, în Germania este încă nevoie ca poliția să apere sinagogi și alte asezăminte evreiești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG