Linkuri accesibilitate

Ce cuprinde acordul guvernării minoritare?


Protest la Chişinău împotriva alianţei PLDM-PD, 25 ianuarie 2015
Protest la Chişinău împotriva alianţei PLDM-PD, 25 ianuarie 2015

Despre clauzele acordului PLDM-PD au stat de vorbă în studioul EL de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.

PLDM și PDM au dat publicității acordul Alianței lor Politice pentru Moldova Europeană pe care au înființat-o vineri, când au anunțat că vor să-și asume responsabilitatea guvernării în minoritate, fără Partidul Liberal, cu care s-au certat.

Igor Boţan: „Publicarea acordului de constituire a Alianţei pentru o Moldovă Europeană arată că au existat subiecte foarte-foarte subtile, care au necesitat mai mult timp pentru a fi puse la punct. Există cel puţin trei probleme fundamentale care probabil au atras atenţia celor care au lucrat asupra acestui document. Este vorba despre structura foarte rigidă a acestei coaliţii de guvernare, o structură care are la bază doar doi piloni şi nu este stabilă. De aceea, până la urmă, am văzut cu toţii că este lăsată o portiţă pentru cea de a treia componentă, care eventual va putea să adere la această coaliţie.”

Europa Liberă: Dar ce priorităţi anunţă? Şi cât de conforme sunt cu aspiraţiile europene ale acestor partide?

Igor Boţan: „Aceasta este partea cea mai neinteresantă a acestui acord. Pentru că retorica este una pro-europeană, o retorică cunoscută de către cetăţenii Republicii Moldova în ultimii cinci ani de zile.”

Europa Liberă: Fără obiective foarte concrete? Bunăoară lupta cu corupţia să fie terminată în septembrie 2017.

Igor Boţan: „Dacă citim ceea ce îşi propun ei să facă, priorităţile lor anunţate, părerea mea este că vor ca în Republica Moldova să fie cald, soare, oamenii să fie bogaţi, businessul să se dezvolte.”

Europa Liberă: Şi iarna să nu fie ca vara...

Igor Boţan: „Şi iarna să nu fie ca vara. Aceasta e partea cea mai puţin interesantă.”

Europa Liberă: Şi dacă nu se întâmplă lucrurile acestea, cine este pedepsit sau ce fel de sancţiuni urmează?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Ei au deja o experienţă de cinci ani în coaliţie. Mă refer la liberal-democraţi şi democraţi. Ce s-a întâmplat după ce au realizat doar 30% din ceea ce şi-au propus pentru perioada 2010-2014? Nimic. Au recurs la utilizarea resurselor media, la înfricoşarea populaţiei că dacă nu îi votează pe ei vine Bau Bau.”

Europa Liberă: Eu nu întâmplător am atins acest aspect. Pentru că lumea demult discută în termenii aceştia – şi-au luat un minister şi fac ce vor cu el, dar răspunderea reciprocă în interiorul alianţei există?

Igor Boţan: „Chipurile, există. Dar aţi menţionat un lucru foarte important. Când spuneam de structura foarte rigidă, deci ei au ajuns la concluzia că reanimează prezidiul guvernului, adică să nu se poată adopta nicio decizie, dacă nu există consens. Ministerele devin un fel de voci, dacă putem spune aşa, fiecare minister va avea o singură culoare politică şi ministrul va fi în drept să-şi aleagă angajaţii în funcţia de viceminiştri. Toate lucrurile vor fi discutate în detalii, nu vor da detalii despre fricţiunile lor interne şi acest lucru ei l-au demonstrat cu prisosinţă de fiecare dată. De exemplu, domnul Vlad Filat menţiona că nu vrea să răspundă la întrebări pentru că există această înţelegere că acordul se întocmeşte în secret ş.a.m.d. Acesta a fost un fel de preaviz: „Să ştiţi că de acum înainte nu mai aflaţi nimic de ce a fost în interior”. Există părţi foarte interesante, aşa cum menţionam, referitoare la unul dintre scopuri, în afară din cele prevăzute în Acordul de Asociere, şi anume consolidarea societăţii. Acest obiectiv de reconsolidare a societăţii a fost invocat pentru prima oară atunci când s-a decis angajarea în discuţii a Partidului Comuniştilor. Regăsirea acestui element în acordul de constituire a alianţei minoritare, care îşi propune în acelaşi timp să funcţioneze toţi patru ani de zile, elementul la care m-am referit deja, că ulterior acest acord poate fi revăzut şi altă fracţiune îl poate semna, înseamnă că poarta mai degrabă este deschisă pentru Partidul Comuniştilor, care după alegerile locale, din punctul meu de vedere, ar putea deveni parte componentă la acest acord şi ar putea să-l semneze.”

Europa Liberă: Sau pentru liberali, de ce nu?

Igor Boţan: „S-ar putea să fie şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, sub presiuni externe. Dar dacă ne uităm la modul în care s-a votat conducerea Parlamentului şi cine a nimerit în conducerea Parlamentului, este mai lesne să presupunem că această portiţă pentru lărgirea acestui acord se referă la Partidul Comuniştilor în primul rând şi nu la Partidul Liberal.”

Europa Liberă: Ce alte noutăţi există în acest acord?

Igor Boţan: „În acest acord există noutăţi legate de încercarea semnatarilor de a ţine în secret relaţiile lor în cadrul alianţei, nu se vor ataca reciproc, îşi jură credinţă unul altuia. Al doilea lucru este reconsolidarea societăţii. Al treilea lucru foarte important în acest acord ţine de remarca că, în pofida integrării europene a Republicii Moldova, relaţiile cu alţi parteneri trebuie refăcute. Şi în acest context este important că de acum înainte ministrul Reintegrării va fi din partea Partidului Democrat, lucru care mie mi se pare foarte semnificativ. Cred că refacerea relaţiilor cu Rusia va depinde în mare parte de evoluţia din Transnistria, adică vor încerca să unească aceste probleme. Reglementarea transnistreană sau suportul Transnistriei, care este într-o situaţie penibilă acum, într-un fel de scoaterea embargoului. O altă problemă extrem de importantă este cea care se referă la administraţia locală, la reforma şi descentralizarea locală. Şi ceea ce am putut eu desprinde este că de dragul Partidului Comuniştilor nu se va merge pe calea reformei administrativ-teritorială, iar Partidul Comuniştilor va fi un element foarte important în alegerile locale, cu scopul de a-şi reabilita propria poziţie în faţa alegătorilor şi de a obţine în primările pe care le va câştiga suport de la centru în detrimentul eventualelor localităţi conduse de socialişti şi în felul acesta să-şi poată recâştiga terenul. Poate greşesc, dar mie mi se pare că acesta este jocul.”

Europa Liberă: Mihai Ghimpu în apariţiile publice de fiecare dată spunea tranşant că vrea să obţină de la potenţialii parteneri ai alianţei un angajament ferm să fie reparate prejudiciile aduse de afacerile BEM, Aeroport şi altele. Acum există o clauză unde putem întrevedea aceste condiţii sau angajamente de a se lămuri? Ceea ce a spus şi premierul Leancă, că va apela la expertiza străină pentru a se dumeri ce moştenire are viitorul guvern.

Igor Boţan: „Da, o astfel de clauză există, menţionată în mod expres în acest acord. Este vorba despre refacerea sistemului bancar din Republica Moldova, însănătoşirea acestuia, dar este oarecum o menţiune care să arate că această problemă există, că ea nu este trecută cu vederea. Mari detalii nu sunt, iar cred că detaliile le vom căuta la toate problemele pe care le discutăm şi astăzi în programul de guvernare.”

Europa Liberă: Până unde se politizează sau, dimpotrivă, se depolitizează structurile ministeriale?

Igor Boţan: „Structurile ministeriale se distribuie pe criterii politice și este absolut normal. Iar în ceea ce priveşte depolitizarea organelor de ocrotire a normelor de drept, o astfel de clauză există, ea este generală. Nu se dau niciun fel de posibile scheme care pot fi folosite pentru depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept. Deci, această temă rămâne aşa cum a fost, una închisă, vagă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, dacă aţi căuta garanţii că, de exemplu, Procuratura nu va mai fi tutelată politic de Partidul Democrat, găsiţi o clauză în care se întrevede acest angajament?

Igor Boţan: „Este menţionat superficial, din punctul meu de vedere, acest obiectiv de depolitizare, dar nu există niciun fel de indicatoare că această problemă este una presantă pentru zisa guvernare minoritară. Mai este o clauză care spune că vor fi continuate reformele în sectorul de justiţie. Şi acest lucru poate însemna că se va reveni la strategia de reformare a Procuraturii. Dar scheme concrete, aşa cum există în cadrul Legii privind selectarea şi promovarea judecătorilor, o astfel de schemă pur şi simplu nu există.”

Europa Liberă: Acordul face o trimitere oarecare la alegerea Preşedintelui?

Igor Boţan: „Da. Există un compartiment special, care se referă la alegerea şefului statului. În acest document sunt invocate lucruri pe care le-a menţionat şi domnul Ghimpu, se spune că se va încerca elaborarea unui mecanism cu implicarea partenerilor din Uniunea Europeană pentru a depăşi eventualele blocaje care au apărut în trecut.”

Europa Liberă: Dar ce formulă anume?

Igor Boţan: „Nu există niciun fel de indicaţii. Putem intui doar că se va merge pe calea care convine celor două Partide, adică nu cred că se va recurge la alegerea directă a şefului statului, pentru că atunci se pierd pârghiile de cei care stau în această coaliţie. Impresia pe care o am este că acest document este despre o coaliţie camuflată, care va deveni una evidentă, explicită după alegerile locale, când Partidul Comuniştilor va putea să devină parte integrantă a acestui document. Mai cu seamă că mai există o problemă, este cea de sărbătorire a 70 de ani de la victoria asupra fascismului, ţara noastră a fost invitată la Moscova să participe la parada din 9 mai cu un mic contingent de ostaşi moldoveni. Eu cred: o coaliţie cu Partidul Liberal ar face această participare imposibilă, cu Partidul Comuniştilor – da. Iar faptul că acest acord se scrie despre necesitatea refacerii relaţiilor cu alţi parteneri mie mi se pare că este cât se poate de explicit, deşi admit că pot greşi.”

Europa Liberă: Dacă cineva v-ar cere o concluzie univocă după citirea acestui acord, ce impresii aveţi? A fost convertit Partidul Comuniştilor la religia pro-europeană, înapoi? Sau, dimpotrivă, s-a diluat discursul pro-european pentru ca să placă comuniştilor?

Igor Boţan: „Eu cred că putem face două concluzii în acest sens. Partidul Liberal Democrat a fost supus presiunilor Partidului Democrat şi este acum, chiar dacă are o fracţiune mai mare şi mai multe ministere, partenerul mai mic al Partidului Democrat. Iar Partidul Comuniştilor a fost pus în situaţia să aleagă: ori dispare de pe scena politică, dacă trece în opoziţie, ori dacă acceptă această alianţă camuflată, mai are şanse şi de aceea trebuie să accepte să facă parte din această alianţă pentru început camuflată, iar apoi va fi una explicită, aşa cum spuneam, pentru a încerca să se revanşeze.”

Europa Liberă: Deci, s-a pliat pe opţiune pro-europeană sau face cameleonism.

Igor Boţan: „Eu cred că mai degrabă Partidul Comuniştilor este preocupat de propria soartă de supravieţuire. Şi pentru supravieţuire este gata să se plieze pe vectorul european şi nu din convingere, dar din cauza că contextul regional este de aşa natură că deocamdată nu avem altă opţiune decât cea europeană. Şi aceasta nu este cea mai rea variantă, să-i spunem aşa.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG