Linkuri accesibilitate

Grecia la un punct de răscruce


Alexis Tsipras la depunerea jurămîntului de prim ministru în fața președintelui Karolos Papoulias astăzi la Atena.

În urma victoriei în alegerile parlamentare, Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, a depus astăzi jurămîntul de prim ministru.

În Grecia, partidul radical de stânga Syriza care a câștigat alegerile parlamentare de duminică a ajuns la un acord de formare a guvernului de coaliție cu mult mai micul partid populist de dreapta, Grecii Independenți cu care împărtășește poziția anti-austeritate. Va fi primul guvern grec care respinge măsurile convenite cu creditorii la primirea împrumuturilor salvatoare, în 2010.

Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, a spus că Grecia ”lasă în urmă austeritatea dezastruoasă”. El a vorbit în fața simpatizanților la Atena duminică noaptea, în vreme ce rezultatele aproape finale arătau că Syriza a obținut 36% din voturi, sau 149 din cele 300 de locuri ale Parlamentului. „Grecia întoarce o pagină, Grecia lasă în urmă austeritatea dezastruoasă, lasă în urmă frica de autocrație, lasă în urmă cinci ani de umilință și suferință”.

Syriza dorește renegocierea datoriei de 318 miliarde de euro și condițiilor austere impuse Greciei de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană la acordarea împrumuturilor care au salvat-o de la faliment, în 2010. Tsipras care promitea în campanie să „rupă” acordurile cu așa numita troică a creditorilor și-a înmuiat acum retorică. „Avem în față o șansă imensă a unui nou început între Grecia și Europa, a unei noi politici, a unei noi relații bazată pe încredere, respect solidaritate și responsabilitate”, a declarat învingătorul alegerilor grecești.

Rata șomajului în Grecia rămâne de aproximativ 25 la sută iar economia țării cu aproape 11 milioane de locuitori s-a redus cu o pătrime de la declanșarea crizei din zona euro.

Premierul conservator Antonis Samaras al cărui partid, Noua Democrație, a obținut duminică mai puțin de 28 % din voturi l-a sunat pe Tsipras și l-a felicitat, iar apoi le-a vorbit jurnaliștilor.Las o țară care face parte din Uniunea Europeană și zona euro. Pentru binele țării, sper că guvernul următor va menține mai departe ceea ce am obținut noi”.

Președintele socialist francez François Hollande care consideră că austeritatea nu ajută la relansarea economiei se numără printre primii lideri europeni care l-au felicitat pe Alexis Tsipras. Hollande a promis să colaboreze pentru creșterea economică și stabilitatea zonei euro.

Cel mai tare este îngrijorată de victoria partidului Syriza Germania, promotoarea principală a austerității în țările zonei euro afectate grav de recenta criză financiară. Germania care a contribuit cel mai mult la ajutoarele acordate țărilor afectate este îngrijorată că intențiile Greciei de renegociere a condițiilor ajutoarelor poate încuraja și alte țări beneficiare să procedeze la fel.

Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, a spus că Bruxelles-ul așteaptă formarea noului guvern la Atena. „Comisia respectă pe deplin suveranitatea și alegerea democratică a poporului grec. Suntem gata să colaborăm cu noul guvern când va fi format. Grecia a făcut progrese remarcabile în ultimii ani și suntem gata să o ajutăm mai departe să abordeze provocările care mai rămân în fața reformelor”.

Syriza, care nu poate guverna singur deși a câștigat alegerile, a anunțat deja că a ajuns la un acord de formare a guvernului de coaliție cu mult mai micul partid populist de dreapta, „Grecii Independenți”. Aceștia au obținut aproximativ 4% din voturi sau 13 locuri în Parlament și au spus că vor sprijini candidatura lui Alexis Tsipras în fruntea guvernului. Cele două partide au puține în comun, iar tot ce le unește este respingerea condițiilor austere ale împrumuturilor luate de Grecia pentru a evita falimentul.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG