Linkuri accesibilitate

Coaliţia minoritară de la Chişinău privită de la Bucureşti


Rezultatul negocierilor de la Chișinău pentru formarea unei alianțe de guvernare este dezamăgitor în opinia comentatorilor de la București. Perspectiva unei guvernări fără liberali și cu susținerea comuniștilor ar fi trebuit să rămână doar soluția ”de avarie”, în cazul în care partidele pro-europene nu ar fi avut minim 51 de deputați. Ele au câștigat suficiente mandate ca să guverneze: 55 din 101, arată Valentin Naumescu într-o analiză publicată de contributors. PLD și PD ”au considerat că tot ce pretinde PL este prea mult. Mai bine cu Voronin decât cu liberali în funcţii înalte la Chişinău?!, se întreabă comentatorul. (...)Micimea gândirii politice de la Chişinău este uluitoare pentru o ţară care aspiră (sau poate nu?) la apartenenţă occidentală”. Cum guvernul minoritar care se profilează nu va putea face niciun pas fără sprijinul comuniștilor, Naumescu îl sfătuiește pe președintele Klaus Iohannis să fie prudent cu susținerea pe cre o va promite la Chișinău. ”Chişinăul nu mai trebuie alintat, doar pentru că a învăţat să spună mama, tata, Uniunea Europeană. A venit vremea să i se ceară mai mult. Să livreze performanţe mai concrete în reformele promise”. ”Această susţinere nu trebuie să mai fie necondiţionată”.

Radu Carp argumentează în Adevărul ideea că această coaliţie minoritară alcătuită de liberal-democrați și democrați încalcă voinţa electoratului care a votat partidele proeuropene care deţin 53 % din Parlament. Liderii celor două formațiuni sunt separați de disensiuni notorii și, spune comentatorul, au un singur lucru în comun: antipatia faţă de liderul PL, Mihai Ghimpu. NU a mai rămas niciun echivoc când președintele democraților, Marian Lupu, nu s-a putut abține să nu declare că depunerea cererii de aderare la UE în 2015 ”nu mai constituie o prioritate pentru Republica Moldova”. Motivul invocat de el este fals, arată Radu Carp: să nu facem cerere ca să nu fim refuzați. Or Turcia a depus o asemenea cerere încă din 1987 şi nu i-a fost niciodată refuzată. Pe fondul dezamăgirii, comentatorul de la Adevărul se oprește la un aspect mai pragmatic: este urgentă nevoie, spune el, de o campanie publică de conştientizare a avantajelor care decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene. Moldovenii ştiu doar vag că ar exista unele avantaje, călătoresc fără viză în Europa, însă aici se opreşte toată înţelegerea lor în materie.

Un articol semnat de Iulian Chifu în Evenimentul zilei exprimă temerea că problemele corupției vor da de furcă țării de peste Prut. Europa ar trebui să impună acolo un mecanism de control în domeniul justiției, pe modelul MCV - Mecanismul de Cooperare și Verificare care funcționează în România, unde a avut însă nevoie de 6-7 ani ca să dea rezultate palpabile. Iulian Chifu crede că există riscul unor proteste împotriva coaliției minoritare. Electoratul care a votat partidele pro-europene se consideră trădat de aranjamentele politice ale coaliției minoritare. Or, dacă apar proteste, ele ar putea deveni ”un protest violent tip anti-Maidan, care să conteste și orientarea pro-europeană, câtă o mai fi rămas, și alegerile, și statalitatea, și tot”.

XS
SM
MD
LG