Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „e-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David de la portalul „e-sanatate.md”.

„Situație tensionată în spitale. Stocurile de medicamente se epuizează, iar unele instituții riscă să rămână fără seringi și soluție fiziologică, din cauză că agentul economic care a câștigat licitația a refuzat să le mai livreze. Directori de spitale recunosc deschis că au probleme cu stocurile de medicamente, menționând că nu au mai primit cantitățile necesare pentru care au fost organizate licitații încă în luna august. Între timp, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spune că există două soluții - una ne costă timp, iar alta – bani.

Un chirurg din Bălţi a fost condamnat la doi ani de închisoare, după ce o fetiță de opt ani a decedat. Procurorii au constatat că este vorba despre neglijenţă în acordarea asistenţei medicale. Cazul a avut loc acum doi ani, pe 13 iunie, când copila a fost dusă de către părinţi la Spitalul Municipal pentru Copii din Bălţi pentru o operaţie de extirpare a adenoizilor.

Republica Moldova ocupă locul 82 într-un clasament al statelor cu cele mai bune sisteme de sănătate. În topul realizat de o companie din Serbia, țara noastră se situează pe un loc mai bun decât România, Rusia, Ucraina, Belarus, Armenia și chiar Ungaria, care este membră UE din anul 2004. Experții în sănătate spun că Moldova a pornit acum 11 ani o reformă amplă care ne-a adus un loc mai bun. Ceea ce se întâmplă în ultimii ani, însă, ar putea arunca țara noastră în scurt timp la coada clasamentului, alături de Irak, Mongolia sau Vietnam.

De mai bine de jumătate de an bolnavii de la Institutul Oncologic nu mai beneficiază de două preparate pentru tratarea leucemiilor. Medicamentele sunt incluse în schemele de tratament, dar nu se găsesc în stocul spitalului. Mai mult, deși administrația instituției afirmă că nu duc lipsă nici de medicamente și nici de consumabile, pacienții afirmă că se plătește totul, în afară de patul de spital, chiar dacă stau cu polița în mână.”

XS
SM
MD
LG