Linkuri accesibilitate

Observatorii de la Chişinău au atras atenţia politicienilor ​în repetate rânduri​ că un guvern minoritar este unul slab.

Analistul Ion Tăbârţă de la centrul Politicon atrage atenţia că alianţa dintre liberal democraţi şi democraţi, fiind una minoritară, va avea nevoie de voturile unui alt grup parlamentar:

„În campanie nimeni nu vorbea despre un guvern minoritar. Dacă vorbim din punct de vedere tehnic, acum nu avem o guvernare cu participarea comuniştilor. Cele două partide îşi asumă răspunderea pentru actul guvernării. Ele vor fi susţinute în parlament de către comunişti. La sigur, în schimb, comuniştii vor primi anumite funcţii de control, cum se numesc ele. Comuniştii pur şi simplu îşi dau votul în Parlament, mai departe guvernul îşi va avea activitatea sa, iar activitatea parlamentară va decurge după altă regulă, orice proiect de lege, orice decizie va fi negociată.”

Urmărind procesul de constituire a coaliţiei de guvernare, observatorii de la Chişinău au atras atenţia politicienilor ​în repetate rânduri​ că un guvern minoritar este unul slab, întrucât nu poate miza pe un sprijin politic constant. Comentatorul Vitali Andrievschi spune că este riscant să se mizeze pe această formulă de guvernare, în condiţiile în care s-au adunat mai multe probleme ce aşteaptă rezolvare:

„Sunt probleme de ordin social-economic în interiorul ţării, criza economică cu care se confruntă Rusia ne influenţează şi pe noi, sunt şi deficienţe la capitolul exporturilor spre ţările Uniunii Europene. S-au adunat o mulţime de probleme, atât pe plan intern, cât şi extern. Războiul din Ucraina vecină, nu are cum să nu afecteze Republica Moldova, întrucât schimburile comerciale cu Ucraina sunt destul de importante. Aceste subiecte ar trebui să îi preocupe acum pe politicieni, ei însă sunt mai degrabă axaţi pe funcţii, fără a spune oamenilor de ce omul pe care îl propun este cel mai potrivit pentru o anume poziţie.”

Şi editorialistul Petru Bogatu este de părere că Republica Moldova este expusă pericolului ce vine dinspre est. Acesta observă că în pofida declaraţiilor oficialilor de la Kremlin că Rusia îşi doreşte pace în estul Ucrainei, acţiunile militare s-au intensificat:

„Lucrurile s-au agravat şi dincolo de Ucraina, acest pericol îl simt statele din fostul bloc comunist, ţările baltice, de exemplu. Au fost lansate şi planuri de apărare a populaţiei, în cazul în care ţările lor vor deveni ţinta unei agresiuni ruse. Iar al noi, zic că este o totală inconştienţă pe care o dovedesc politicienii noştri. Acum, acesta este testul, deci europenizarea efectivă a Republicii Moldova. Lucrul acesta este cu atât mai important cu cât pericolul extern este enorm.”

XS
SM
MD
LG