Linkuri accesibilitate

PLDM și PD au semnat acordul de creare a Alianței pentru o Moldovă europeană


Andrian Candu este noul speaker al Parlamentului de la Chișinău.

Democratul Andrian Candu a fost ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului, cu 59 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

Andrian Candu a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Alegerea lui Candu a avut loc după ce liderul Partidului Liberal Democrat Vlad Filat și cel al Partidului Democrat Marian Lupu au semnat la Chișinău un acord de constituire a unei alianțe de guvernare, numită Alianța pentru o Moldovă europeană.

După semnarea acordului Filat a spus: „În toată această perioadă de şapte săptămâni şi jumătate am muncit solidar cu colegii din PDM în vederea formării cu PL o majoritate care să asigure o guvernare eficientă în Republica Moldova. Nu s-a reuşit din motive obiective, dar în mare parte subiective. Timpul care l-am avut la dispoziţie a expirat: ţara are nevoie să fie guvernată.

Liderul PD Marian Lupu a spus la rîndul lui: „Avem nişte condiţii regionale, o conjuctură regională şi internă deloc uşoară pentru a-ţi asuma responsabilitatea guvernării”.

Înainte de anunţarea creării alianţe minoritare dintre PLDM și PD , Partidul Liberal a propus o nouă formulă de compromis pentru crearea unei majorităţi parlamentare între PLDM, PDM şi PL. Liberalii au anunțat că renunță la Ministerul Transporturilor, în favoarea Ministerului Economiei sau cel al Finanțelor care, conform partajării politice, ar reveni democraților și respectiv liberal-democraților.

Ședința extraordinară a fost amânată de două ori în tot atâtea zile pe fondul disputelor dintre partidele „pro-europene”.

Democrații lui Marian Lupu i-au acuzat pe liberalii lui Mihai Ghimpu că blochează formarea unei noi majorități insistând ca lor să le revină în următoarea guvernare Ministerul Transporturilor.

Liberalii i-au acuzat pe democrați, dar și pe liberal-democrații lui Vlad Filat, că ar fi gata să guverneze în colaborare cu comuniștii.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG