Linkuri accesibilitate

Valeriu Vasilică: „este o manifestare a nesiguranței clasei politice în ceea ce face...”


Situația negocierilor politice de la Chișinău discutată de directorul Agenției de presă IPN în interviul dimineții.

Deputaţii urmează să se întrunească astăzi într-o nouă şedinţă a Parlamentului pentru alegerea spikerului. Tentativa de ieri, a doua la număr, a eşuat. PD, PLDM şi PL negociază de aproape două luni crearea unei coaliţii majoritare, dar fără rezultat se pare.

Un punct de vedere asupra situaţiei de la directorul agenţiei de presă IPN de la Chişinău, Valeriu Vasilică.

Valeriu Vasilică: „Sunt chinurile facerii, este căutarea norocului politic, este manifestarea nesiguranţei clase politice în ceea ce face şi cum face. Înţeleg că lucrurile încă nu s-au precipitat în forma definitivă. Înţeleg că o parte mai aşteaptă îmbunătăţiri la proiectele pe care le au ei şi le are ţara, şi înţeleg că e o nouă probă, poate că Partidul Liberal cedează cumva. Nu ştiu dacă este cuvântul cel mai potrivit.

Nu se ştie cine trebuie să cedeze, pentru că suntem prost informaţi, dar până la urmă eu cred că se caută soluţia coaliţiei proeuropene. Dacă erau cuiele toate bătute, se alegea preşedintele Parlamentului şi celelalte organe de conducere ale legislativului.”

Europa Liberă: Trebuie să menţionăm că PL a refuzat să facă parte din comisia care alege preşedintele Parlamentului.

Valeriu Vasilică: „ Asta este poziţia PL-ului de multă vreme, de aproape două luni. Înţeleg că din acest motiv lucrurile au durat aşa de mult. Oricum, există speranţă. Eu cel puţin sper şi am impresia că aceeaşi speranţă o pune şi o parte dintre potenţialii parteneri de coaliţie, mă refer aici mai mult al PLDM decât la PD.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică, din câte se pare, cum aţi spus dumneavoastră, se ştie foarte puţin, dar totuşi se pare că Ministerul transporturilor şi Procuratura ar fi mărul discordiei între PD şi PL. De ce atât de mare e lupta pentru acest minister şi Procuratură?

Valeriu Vasilică: „Să admitem că datele problemei sunt cele pe care le-aţi spus dumneavoastră, şi atunci ministerul, din punctul meu de vedere, este o sursă foarte puternică de consolidare a potenţialului unui sau altui partid, fie pe căi legale, fie mai puţin legale, fie oficiale, fie neoficiale. Se zice că o parte din campaniile electorale, partidele şi le finanţează în baza ministerelor pe care deţin. Eu nu ştiu cum fac lucrul acesta, dar dacă se vorbeşte atât de mult, trebuie să admit că anume aşa este.

În acest minister sunt concentrate surse financiare solide şi calitative, sunt sigure. Cel puţin europenii, americanii sunt cei care finanţează, au promis că vor finanţa şi aceşti investitori sunt siguri. Aceşti bani vor veni sigur, nu vor fi afectaţi de nişte condiţii subiective, nu for fi afectaţi de criză.

Eu cred că este vorba de tendinţa partidelor de a-şi adjudeca o parte din controlul asupra unei bune părţi din bugetul public. Pe de altă parte, Partidul Democrat zice că a oferit în schimb Partidului Liberal Ministerul muncii, protecţiei sociale şi familiei. Eu înţeleg că acesta este ministerul cel mai complicat. Pe de o parte este suficient de firesc, pentru că astfel de ministere, responsabilităţi se deleagă partenerilor cu mai puţine voturi, dacă vorbim simplu matematic.

Dar, pe de altă parte, şi Partidul Liberal înţelege că având doar câteva ministere şi parte dintre ele foarte vulnerabile, ca şi cel despre care am vorbit, Ministerul Muncii, oricând Partidul Liberal va fi pus în situaţia să dea răspuns populaţiei: de ce pensiile sunt mici? De ce alocaţiile întârzie sau nu vin? Asistenţa socială este atât de rudimentară precum o avem şi lucrurile mie mi se par din punct de vedere politic suficient de clare şi suficient de justificate.

În sensul acesta cred că trebuie să mai aibă loc negocieri. Menţionăm că pauza a solicitat-o PLDM-ul şi eu înţeleg că anume PLDM-ul îşi doreşte mai mult continuarea dialogului în formatul pro-european. Din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi că o apropiere mai mare de comunişti pentru PLDM ar însemna un risc mai mare, deşi inevitabil în anumite circumstanţe politice, dar mai mare decât cum ar fi apropierea PD-ului de PCRM.”

Europa Liberă: Vă întrebam şi de Procuratura Generală, credeţi că ideea unui aşa-numit euro procuror sau un procuror consiliat de Uniunea Europeană poate fi una viabilă în Republica Moldova?

Valeriu Vasilică: „Eu cred că lucrurile trebuie privite ceva mai în complex, aşa cum le-au privit europenii. Ei s-au referit la această figură a unui procuror general european sau consiliat de ei, sau coordonat cu ei, dar în contextul începutului reformelor în justiţie, în organele de drept. Eu înţeleg că acest tempou, nu tocmai clar, nu tocmai formulat cu cuvinte clare între PD şi PL ar putea sugera că fie ambele partide vor să-şi adjudece un control foarte mare asupra sistemului de justiţie, a organelor de drept şi Procuratura se pare că este chiar cel mai puternic element. În sensul acesta, eu înţeleg că nu au dreptate nici PL şi nici PD, pentru că nu ştiu când, nu ştiu cum,dar clasa politică, în special, trebuie să se debaraseze de această tendinţă de control asupra organelor de drept, asupra lucrurilor care nu pot fi controlate, nu trebuie să fie controlate.”

Europa Liberă: Liderul Partidului Democrat,Marian Lupu a chemat parlamentarii din PLDM să înceapă formarea unei alianţe PLDM-PD. O asemenea alianţă ar presupune şi susţinerea PCRM, deci teoretic vorbim despre un guvern minoritar. În Republica Moldova, care poate fi soarta unui asemenea de guvern?

Valeriu Vasilică: „O soartă suficient de jalnică ca şi a întregii republici în ansamblu. Un guvern minoritar de aia şi este minoritar pentru că nu are susţinere parlamentară majoritară. Şi atunci, acest guvern, de fiecare dată va trebui să intre cu fiecare problemă la nivel legislativ, la nivel executiv, va trebui să intre în discuţii cu PCRM-ul şi PCRM-ul îşi va oferi voturile în sprijinul acestui guvern şi acestei guvernări sau nu.

Eu admit că o lună, două, trei, PCRM-ul va oferi susţinere pentru aproape toate iniţiativele guvernului minoritar, dar peste câtva timp, şi este suficient de firesc, o să zică nu. Şi atunci va cere o anumită plată. Evident că plata ar putea să nu satisfacă, fie guvernul minoritar, fie societatea. De ce nu ar fi acceptabil ca PCRM-ul să intre chiar într-o coaliţie de guvernare? Din punctul meu de vedere, pericolul cel mai mare ei îl prezintă pentru cursul european.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană ar susţine cu la fel de multă dărnicie un guvern minoritar la Chişinău?

Valeriu Vasilică: „Iniţial, câteva luni, Uniunea Europeană va susţine pe oricine, aşa cum a declarat şi până la alegeri - Uniunea Europeană va lucra cu acea guvernare care va câştiga alegerile. Nu cred că vom avea în primele luni anumite semnale, dar în dependenţă de calitatea acestei guvernări şi de calitatea conlucrării cu PCRM, se vor profila anumite impresii ale Uniunii Europene, respectiv urmate de anumite acţiuni.

Dar, pentru că un guvern minoritar este unul puţin stabil, sau de mai multe ori puţin stabil, Uniunea Europeană s-ar putea să nu vrea să intre în joc cu Republica Moldova, mai mare, mai profund, cu susţinere mai profundă, cu bani mai mulţi, pentru că se va feri de instabilitate. În cel mai bun caz, Uniunea Europeană va alege să aştepte încă o perioadă, după care poate veni stabilitatea politică în Republica Moldova. Un guvern minoritar este o soluţie, dar nu este cea mai bună.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:26 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG