Linkuri accesibilitate

Noi victime militare și civile în estul Ucrainei...


... în timp ce diplomația încearcă să găsească o cale de rezolvare a conflictului.

Armata ucraineană a anunțat că s-a retras din clădirea aeroportului de la Donețk pe care a apărat-o cu înverșunare timp de luni de zile în luptele cu separatiștii pro-ruși, dar nu a abandonat cu totul aeroportul.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a spus că 20 de militari s-au retras în seara de 21 ianuarie de pe ruinele terminalului pe care-l apărau, pentru că pozițiile lor erau expuse direct la focul inamic. Clădirea a fost distrusă în totalitate și nu mai putea adăposti pe nimeni, a spus purtătorul de cuvânt Vladislav Selezniov.

Ministerul Apărării a precizat într-un comunicat, joi dimineață, că forțele guvernamentale mențin controlul în partea sudică a aeroportului, unde continuă luptele.

Potrivit comunicatului, cel puțin șase militar au fost uciși în luptele de la aeroport în 24 de ore, iar alți patru – în ciocniri petrecute în altă parte. De asemenea, 16 militari au fost răniți și capturați de rebeli la aeroport.

Aceste evoluții au coincis cu o explozie la o stație de troleibuz aglomerată, la Donețk, bastionul separatiștilor pro-ruși. Un cameraman al agenției Reuter a spus că a văzut cel puțin șase morți, dar alte relatări vorbesc despre 13. Cauzele exploziei nu sunt clare, dar, potrivit unor relatări, un proiectil de artilerie sau mortier a lovit un troleibuz.

Înainte de incidentul din stația de troleibuz, diplomații care negociază oprirea conflictului s-au întâlnit la Berlin.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a spus că s-a convenit asupra retragerii armelor grele la 15 kilometri de la linia de demarcație stabilită prin acordul de încetare a focului de la Minsk.

Steinmeier a spus că înțelegerea reprezintă un progres, dar nu este destul pentru oprirea conflictului, care a tensionat relațiile dintre Occident și Rusia cel mai tare de la încheierea Războiului Rece.

În luptele izbucnite în aprilie 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, au fost uciși peste 4.800 de oameni.

Rusia și rebelii pro-ruși au acuzat frecvent forțele ucrainene de bombardarea civililor, dar Kievul și organizații internaționale au spus că separatiștii provocau atacurile, trăgând ei mai întâi salve de artilerie din zone populate.

Agenția rusă Interfax îl citează pe liderul separatiștilor de la Donețk, Denis Pușîlin, spunând că uciderea civililor servesc numai la complicarea procesului de negocieri.

La Kiev, la o ceremonie de Ziua Unității, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a spus joi că Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru civilii uciși.

XS
SM
MD
LG