Linkuri accesibilitate

Rusia replică tăios la discursul asupra „Stării Uniunii”


La conferința de presă a șefului diplomației ruse, la Moscova

Serghei Lavrov: „Americanii au apucat-o pe calea confruntării...”

Rusia a răspuns tăios la pasajele care o priveau în discursul președintelui Statelor Unite Barack Obama despre „Starea Uniunii”.
„Americanii au apucat-o pe calea confruntării și nu sunt capabili să-și examineze critic propriile acțiuni”, a spus la Moscova la o conferință de presă ministrul rus de externe Serghei Lavrov. El a adăugat că discursului președintelui Obama ar fi parte din strategia mai amplă a occidentului de a „izola” Rusia.

„Asemenea încercări (de izolare a Rusiei) nu vor duce la nici un rezultat. În ciuda acestei politici a partenerilor occidentali, în discursul său de la Consiliul Federației (președintele) Putin a spus foarte limpede că Rusia nu va urma calea auto-izolării, suspiciunii, și nu-și va căuta inamici”.
Lavrov a mai spus că discursul lui Obama dovedește un singur lucru, anume că Statele Unite se consideră „numărul unu” în lume și nu concep să fie „primul între egali”.

„Relațiile dintre Moscova și Washington s-au exacerbat serios. Administrația americană a anulat dialogul bilateral în majoritatea domeniilor. Facem apel la partenerii din Statele Unite să revină la calea cooperării, atât în chestiuni bilaterale, cât și pe arena internațională, unde țările noastre au răspunderi speciale. Acest dialog este posibil numai pe baza egalității în drepturi și a respectării intereselor fiecăruia”.

Discursul lui Barack Obama a fost comentat critic și de vice-premierul rus Dimitri Rogozin, care a spus că președintele american „visează” când spune că economia rusă ar fi într-o formă foarte proastă.

Relațiile ruso-americane se află la un nivel nemaivăzut de coborât de la sfârșitul războiului rece din cauza crizei ucrainene și din cauza a ceea ce Washingtonul consideră a fi pașii înapoi făcuți Rusia sub noua președinție Putin în domeniul respectării drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG