Linkuri accesibilitate

Păstrîndu-ne în limitele celor mai simple observații și refuzînd cețurile multiple ale speculației, ar trebui, mai întîi, să înțelegem ce vor cei doi adversari. Așadar: ce vrea rețeaua islamică infiltrată în Europa și dirijată din centrele de comandă arabe? S-a spus, în grabă sau, dimpotrivă, după cercetări îndelungate, că obiectivul violenței islamice egalitatea. Asta ar însemna, mai departe, dorința de a așeza sau reașeza civilizația de extracție arabo-islamică la locul ei, între marile realități-reper ale lumii.

Există însă și un răspuns ceva mai puțin prestigios care pleacă de la fapte și spune că terorismul islamic urmărește să clatine lumea occidentală, să o intimideze și să o supună forțat normelor de viață islamice. Argumentele în sprijinul acestui răspuns vin din modul de acțiune (violență sistematică și terminală) și din declarațiile oficiale ale grurpurilor teroriste (respectul față de Islam, singura cale dreaptă).

La ce rezultate duc aceleași criterii aplicate, de data asta, crizei rusești? Multă lume rămîne la impresia că Rusia lui Vladimir Putin dorește o reglare de conturi locală, în Estul Europei. Asta, însă, doar pentru cei ce fac uitate ambițiile globale ale Putin care promovează o Uniune Euro-Asiatică și tînjește după măreția pierdută a Imperiului sovietic. Și agresiunea rusă din Est se înscrie în cortegiul mișcărilor cu rădăcini resentimentare care țintesc abolirea ordinii curente și relativizarea sau chiar anularea primatului occidental. Putin și ideologia putinistă nu încearcă o simplă reajustare locală ci o nouă ordine în care Rusia, reașezată la locul ei de drept, poate dicta și controla.

Așadar, doi adversari, aceeași motivație: recuperarea echilibrului stricat de imperialismul cultural occidental în dauna Islamului și a Rusiei, izgonite dintre marii diriguitori de drept ai lumii. Doi, adversari, același obiectiv: controlul prin violență. Doi adversari, același diagnostic: Europa nu ne poate răspunde, Europa e slabă și va ceda. Dealtfel, un detaliu recent face legătura între aceste două forțe resentimentare: mitingul mamut de la Grozny, impotriva caricaturiștilor francezi care l-ar fi insultat pe Profet. Curios, Președintele Kadirov știa dinainte cam cîtă lume va participa (500000 persoane). Demonstrația a depășit planul și așteptările lui Kadirov. În jur de 800000 de oameni au participat la miting. Ar trebui să credem că 60% din populația cecenă a demonstrat spontan. Nu credem.

Credem altceva: că demonstrația a fost organizată pe tipar sovietic, aprobată de Moscova și pusă în scenă de Kadirov, omul de încredere al lui Putin. Peste această operațiune grosieră, convergența celor două atacuri asupra Europei și a valorilor europene spune că numai o abordare unificată poate da un răspuns eficient.

Nevoia de solidaritate reclamată periodic de liderii europeni trebuie înțeleasă, înainte de toate, ca reafirmare a valorilor pe care se sprijină civilizația Occidentului și pe care le atacă acum, din direcții diferite terorismul islamic și imperialismul putinist. De îndată ce vor fi înțeleasă ca un atac asupra civilizației Occidentului, criza rusă și criza islamică vor înceta să mai fie o dublă nenorocire simultană și inexplicabilă. Adversarul va avea un nume și riposta se va putea organiza cu claritate. Dar, pentru asta, cineva trebuie să aibă curajul de a rosti adevărul pînă la cap.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG