Linkuri accesibilitate

Japonia sub amenințarea Organizației Statului Islamic


Premierul japonez vorbind la conferința de presă de la Ierusalim
Premierul japonez vorbind la conferința de presă de la Ierusalim

Premierul Shinzo Abe: „Îi îndemn (pe islamiști) să elibereze ostaticii de îndată, fără să le facă vreun rău”.

Organizația Statul Islamic a amenințat marți că va ucide doi ostatici japonezi dacă nu primește în termen de 72 de oră 200 de milioane de dolari, cerându-i răscumpărarea direct premierului nipon Shinzo Abe, aflat în vizită în Orientul Mijlociu.

Video-ul postat pe net marți de Statul Islamic spune că-i înfățișează pe japonezii Kenji Goto Jogo și Haruna Yukawa, pe care un militant mascat cu un cuțit lung amenință că-i va omorî dacă Japonia nu plătește răscumpărarea. AP scrie că după vorbă militantul pare să fie britanicul înfățișat în video-uri în care decapitează ostatici occidentali.

El se adresează direct premierului Shinzo Abe, mustrându-l pentru că țara lui ar fi oferit 100 de milioane de dolari pentru „uciderea și distrugerea caselor musulmanilor”, și îl somează să plătească pentru viața celor doi ostatici de două ori mai mult.

Premierul Abe a reacționat în timpul vizitei făcută astăzi la Ierusalim: „Este inacceptabil să ne amenințe în schimbul unor vieți omenești și asta mă face să fiu mânios. Îi îndemn (pe islamiști) să elibereze ostaticii de îndată, fără să le facă vreun rău”

AP notează că totuși premierul Abe și alți oficial japonezi au refuzat să spună limpede dacă ar fi gata să plătească suma cerută de militanți. În privința video-ului, oficialii de la Tokyo au spus că vor căuta să-i verifice autenticitatea – deși Abe părea convins de ea la Ierusalim, unde a promis să facă totul pentru a-i elibera pe captivi.

„Este impardonabil”, a spus Abe, care se află în Orientul Mijlociu într-o vizită de șase zile, însoțit de peste 100 de oficiali guvernamentali și președinți de companii japoneze. El a adăugat: „Extremismul și Islamul sunt lucruri complet diferite”.

Japonezii cad mai rar pradă islamiștilor decât vest-europenii sau americanii. Unul din cei doi oameni care pare să fie în noul video Haruna Yukawa, de 42 de ani, a fost angajatul unei companii particulare militare și a fost răpit în Siria după ce se lăsase convins să lupte de partea militanților. Presa internațională scrie că este un om cu grave probleme psihologice, având la activ mai multe tentative de sinucidere și automutilări. Celălalt japonez, Kenji Goto, de 48 de ani, este jurnalist pe cont propriu și a pierdut legătură cu familia în octombrie anul trecut.

Organizația Statul Islamic a decapitat și a ucis cu focuri de armă sute de captivi, mai ales soldați sirieni și irakieni în timpul ofensivei sale din cele două țări, și de multe ori și-a „popularizat” execuțiile individuale sau în masă cu imagini de mare cruzime plasate pe internet. Un „jihadist” cu accent britanic apare în video-urile în care au fost executați ostaticii americani James Foley și Steven Sotloff, și ostaticii britanici David Haines and Alan Henning.

Video-ul cel mai nou marchează prima cerere explicită de răscumpărare din partea Statului Islamic. AP scrie că acesta ar putea fi un indiciu de probleme financiare pentru organizația militantă care se confruntă cu ofensiva în creștere a coaliției internaționale condusă de Statele Unite. Unii cunoscători ai situației spun că altă dovadă a „sărăcirii” militanților ar fi recenta eliberare a sute de membri ai minorității Yazidi din Irak, pe care insurgenții – se pare – nu își mai permit să-i întrețină.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG