Linkuri accesibilitate

Revendicările imposibile ale lui Mihai Ghimpu (Ziarul Național)


BERD a înrăutăţit drastic prognoza de creştere economică (MoldStreet).

Transparency International – Moldova, organizaţie care monitorizează corupţia şi politicile anticorupţie ale Republicii Moldova, acuză, într-o informaţie difuzată de „Jurnal TV, Curtea Constituţională de manipulare a opiniei publice. Pretext pentru critici e răspunsul Comisiei de la Veneţia referitor la Legea privind testarea integrităţii profesionale, care, aşa cum susţine organizaţia, ar fi fost denaturat de către Curtea Constituţională, deoarece în varianta tradusă în limba română şi plasată pe site-ul oficial al CC a fost introdusă o frază care nu ar exista în varianta originală a opiniei exprimate de către Comisia de la Veneţia. Transparency International-Moldova califică acest caz drept teren favorabil pentru declararea neconstituţionalităţii Legii privind testarea integrităţii profesionale, ceea ce ar împiedica prevenirea şi combaterea corupţiei nu numai în rândul judecătorilor, dar şi în întreg sectorul public. De cealaltă parte, explicaţia Curţii Constituţionale este că a avut loc e eroare tehnică”.

MoldStreet menţionează într-un articol că „Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a înrăutăţit drastic prognoza de creştere economică pentru ţara noastră. Astfel dacă în luna septembrie 2014 anunţa un avans economic de 4% pentru acest an, în raportul prezentat luni, 19 ianuarie, experţii BERD spun că Republica Moldova va înregistra o stagnare economică”.

Newsmaker publică un interviu cu Directorul departamentului BERD pentru instituții financiare din Moldova, Belarus, Ucraina și Balcanii de Vest, Henry Russell, care a explicat prin ce se explică intenţia BERD de a-şi majora cota-parte în „Victoriabank”, de la 15,06 la sută până la 50 la sută. „În sectorul bancar se întâmplă lucruri care ne îngrijorează foarte mult. Prin acţiunile noastre noi încercăm să preîntâmpinăm o situaţie similară la „Victoriabank” […] Sarcina noastră este să apărăm „Victoriabank” de acţionari netransparenţi, de eventuala creditare a părţilor afiliate şi de spălare a banilor. De asemenea, noi dorim să ne apărăm propriile investiţii în „Victoriabank”…”, spune dl Russell în articolul publicat de „Newsmaker”.

Organele de drept ale Republicii Moldova verifică informaţia cu privire la presupusele livrări de arme în toamna 2013 – iarna 2014 spre Kiev prin Moldova în perioada evenimentelor de pe Maidan, mai scrieNewsmaker. O declaraţie privind presupusele livrări a fost făcută de fostul ministru ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko, stabilit acum la Moscova. „Această informaţie nu şi-a găsit deocamdată nicio confirmare, după cum au comunicat pentru „Newsmaker” reprezentanţi ai MAI de la Chişinău”, iar reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetări Strategice de pe lângă preşedintele Ucrainei au calificat spusele fostului ministru drept „o minciună”.

Presa din România, inclusiv Gândul.info, citează declaraţii ale Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, inclusiv aceea privind R. Moldova. După întrevederea sa cu Klaus Iohannis, la sediul NATO din Bruxelles, dl Stoltenberg a spus că „NATO şi România sunt angajate ferm în menţinerea stabilităţii vecinilor noştri, prin sprijinul acordat Ucrainei prin Trust Funds şi prin sprijinirea R. Moldova”. Secretarul general a mai subliniat că discutat cu Iohannis faptul că NATO şi România trebuie să sprijine în continuare cele două ţări şi să contribuie la stabilitatea în regiune.

Jurnalistul şi analistul politic Anatol Golea este prezent în mai multe publicaţii cu o părere critică despre verdictul de condamnare a fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, la patru ani de închisoare cu executare. Potrivit acestuia, „sistemul judiciar încearcă doar să-şi demonstreze eficienţa sa şi gradul avansat de „reformare”. Dar ce este însă, în realitate, în spatele verdictului lui Papuc? Răspunsul lui Anatol Golea este : „1.Tentativa de a pune presiune pe Vladimir Voronin şi PCRM, astfel încât să fie mai maleabili la negocierile privind crearea coaliţiei. 2. Să se demonstreze că salariile judecătorilor nu au fost majorate degeaba, iar dovada e că a fost pus la răcoare până şi un fost ministru. Să se dea un semn Bruxelles-ului că reformele continuă chiar dacă nu e format un guvern. Ala că e îndreptăţit să se mai ceară bani pentru a-i pune pe toţi corupţii la dubă”. Ce va fi însă după ce PCRM va deveni mai maleabil, iar Guvernul va fi instalat?, se mai întreabă retoric dl Golea. Şi răspunde: „se poate presupune că la un moment dat Curtea Supremă de Justiţie va schimba verdictul din puşcărie cu executare în condamnare cu suspendare”. „De fapt, asta nici nu mai are importanţă, deoarece, fără îndoială, G. Papuc se va pomeni în Rusia de unde nu va fi extrădat de nimeni”, mai apreciază jurnalistul.

Editorialistul Petru Bogatu arată în articolul său din „Ziarul Naţional că „…Mihai Ghimpu, avansând nişte revendicări imposibile în negocierile cu PLDM şi PDM, el îşi închipuie, pesemne, că este grădinarul care afânează terenul pentru viitoarele recolte bogate pe care urmează să le culeagă liberalii”. „De fapt, liderul PL îşi sapă într-o veselie propriul partid. Mai rămâne încă un pas ca PL-ul să cadă în groapă. Dacă Mihai Ghimpu dinamitează procesul de formare a unei majorităţi parlamentare de centru-dreapta, obligând PLDM şi PDM să coabiteze într-o formă sau alta cu PCRM, soarta PL va fi ca şi pecetluită. Prăbuşirea lui pare iminentă. […] Liderul liberal n-ar trebui să neglijeze legea gravitaţiei”, menţionează dl Bogatu.

Nicolae Negru scrie în editorialul său din „Ziarul Naţional că „dacă PL nu dorește la modul sincer și principial ca „descendenții lui Stalin, Beria și Troțki” să ajungă din nou la „butoanele” administrației Republicii Moldova, el le poate bara foarte simplu accesul, ocupându-le locul. Pentru aceasta e suficient să renunțe la condiția care împinge Republica Moldova spre o criză politică de tipul celei din 2009 și 2010”. Potrivit publicistului, însă, „se vede că obținerea unui post înalt pentru dl Ghimpu este o preocupare mai importantă decât lupta cu pericolul comunist”.

Un alt articol din Ziarul Naţional se ocupă de judecătorii din R. Moldova care și-au procurat apartamente cu 360 de euro pentru un metru pătrat”. Autoarea articolului, Stela Mihailovici, relatează că „Consiliul Superior al Magistraturii, care a făcut anterior publică lista judecătorilor care și-au procurat apartamente la preț redus în două complexe locative, a plasat pe site și copiile contractelor de societate civilă încheiate între CSM și compania de construcții SRL „Basconslux”. Autoarea precizează, între altele, că „în lista celor care vor primi apartamente sociale au fost incluse 133 de persoane. Dintre acestea, 43 sunt judecători, iar 13 dintre ei nu activează în municipiul Chișinău, ci în cadrul judecătoriilor raionale. Alți 90 de beneficiari sunt angajați ai sistemului judiciar: șefi de direcții, consilieri, asistenți și grefieri”. Publicaţia aminteşte că a scris anterior despre câțiva judecători care vor beneficia de apartamente ieftine, chiar dacă au în prezent locuințe.

XS
SM
MD
LG